Schengen

2023.09.18. 14:09

Ciolacu: Ha Ausztria Románia schengeni csatlakozása ellen szavaz, Románia az EU Bíróságán támadja meg a döntést

Agerpres

Amennyiben Ausztria az igazságügyi és belügyminiszterek decemberi ülésén Románia schengeni csatlakozása ellen szavaz, Románia az Európai Unió Bíróságán támadja meg a döntést, és a kezdeményezésbe bevonja az európai partnerintézményeket is. Ezt Marcel Ciolacu kormányfő jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökségének hétfői ülését követően.
Ciolacu közölte, a Bel- és Igazságügyi Tanács legközelebb októberben, majd decemberben ülésezik, mindkét alkalommal Spanyolország EU-elnöksége alatt. Pedro Sánchez spanyol kormányfő 'teljes nyitottsággal és teljes támogatásával' áll Románia schengeni csatlakozása mellett. Bulgária csatlakozását a legutóbbi alkalommal megvétózta Hollandia, ezért Romániának azt is fontolóra kell vennie, hogy továbbra is Bulgáriával együtt kéri-e a felvételét a belső határellenőrzés nélküli térségbe - mondta a miniszterelnök, azt is megemlítve, hogy időközben hivatalosan is megszüntették Romániával szemben az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust.
Marcel Ciolacu kijelentette, ha Ausztria a decemberi ülésen Románia schengeni csatlakozása ellen szavaz, Románia az Európai Unió Bíróságán támadja meg a döntést, és a kezdeményezésbe bevonja az európai partnerintézményeket is, amelyek támogatják felvételét: az Európai Tanácsot, az Európai Parlamentet, az Európai Bizottságot.
'Nincs tehát annyira kényelmes helyzetben Nehammer miniszterelnök úr' - tette hozzá.
Ciolacu kifejtette, nem ért egyet az osztrák fél azon álláspontjával, miszerint a schengeni övezet működésképtelen lenne, mert tavaly megszavazták Horvátország csatlakozását.
'Ha annyira tönkrement a schengeni övezet, Ausztria lépjen ki belőle, emeljen kilométereken át szögesdrót kerítéseket és elektromos kerítéseket, engem nem zavar. Ha Ausztria így akarja, fizesse meg a kerítéseket, lépjen ki a Schengenből, mi jól megleszünk a schengeni övezeten belül' - fogalmazott a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában