Statisztika

2023.09.13. 11:09

Az idei első hét hónapban 5 százalékkal csökkent az ipari termelés 2022-höz képest

Illusztráció

Agerpres

Az idei első hét hónapban a nyers adatok szerint 5 százalékkal, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 5,1 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2022 azonos időszakához képest - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A csökkenést a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 11,2 százalékos, illetve a feldolgozóipar 4,4 százalékos visszaesése okozta.
Ezzel szemben a kitermelőipar 3 százalékkal bővült a nyers adatok szerint az első hét hónapban.
A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint éves összevetésben 5,1 százalékkal esett vissza az ipari termelés idén január és július között, miután a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 11,2 százalékkal, a feldolgozóipar pedig 4,4 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a kitermelőipar 3 százalékkal nőtt.
Júniushoz viszonyítva júliusban a nyers adatok szerint 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés a feldolgozóipar 3,1 százalékos és a kitermelőipar 0,4 százalékos visszaesése miatt. Ezzel szembe az áramtermelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, a gáz- és a melegvíz-szolgáltatás 4,4 százalékkal nőtt az egy hónap alatt.
A kiigazított adatok szerint havi összevetésben 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés júliusban, mert a feldolgozóipar 0,8 százalékkal jobban teljesített. A kitermelőipar 2,2 százalékkal, a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 0,6 százalékkal esett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában