Ellenzik

2023.09.07. 16:35

A munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek is ellenzik a vakációs utalványok és egyéb értékjegyek pénzre váltását

Illusztráció

Agerpres

Aggasztja a munkáltatói szövetségeket és a szakszervezeteket a kormánynak az az elképzelése, hogy pénz váltsa fel a munkavállalóknak adott étkezési, üdülési utalványokat és egyéb értékjegyeket.
Harmincöt munkáltatói és szakszervezeti szövetség csütörtökön nyílt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy míg két hónappal ezelőtt az üdülési csekkek magáncégek általi bevezetését ösztönző kedvezményekről tárgyaltak a törvényhozók a parlamentben, a háromoldalú érdekegyeztető tanács pedig az étkezési utalványok értékének 35, illetve 40 lejre emelését mérlegelte, most az utalványokra kivetett többletadóról, az üdülési csekkek odaítélésének felfüggesztéséről vagy az értékjegyek pénzre váltásáról beszélnek. „Felhívjuk a figyelmet, hogy az utalványok pénzre váltása nagy hiba lenne. A nemzetgazdaság veszítene a legtöbbet ebből, ezért nem értjük, egyáltalán hogyan jöhetett szóba ez a kormány részéről” - fogalmaztak. Hozzátették, az intézkedés egyrészt a feketegazdaságot táplálná, másrészt a pénzt külföldön vagy akár cigarettára, alkoholra vagy szerencsejátékokra is elkölthetnék a kedvezményezettek.
A nyílt levélben Csehország példájával érvelnek, ahol két éve pénzt adnak értékjegyek helyett, és az intézkedés évi 146 és 215 millió euró közötti összeggel terheli meg a költségvetést. „Nem hinnénk, hogy Románia költségvetése megengedhet magának egy ilyen kísérletet” - nyomatékosították, hozzátéve, hogy a nyílt levelet aláíró valamennyi munkáltatói szövetség és szakszervezet határozottan ellenzi az intézkedést.
Közleményt adott ki a témáról a Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége (ANAT) is. E szerint a vakációs utalványok esetleges eltörlése, odaítélésük felfüggesztése vagy a csekkek pénzre váltása a hazai turisztikai ágazat bevételeinek 35-50 százalékos csökkenését vonná maga után. Ha a kormány elképzelései megvalósulnak, az üdülési csekkek jelenlegi kedvezményezettjeinek 20 százaléka nem engedhetné meg magának, hogy elmenjen nyaralni, további 20 százalékuk pedig valószínűleg külföldi célpontot választana - vélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában