Figyelmeztetés

2023.09.20. 16:22

A fel nem használt gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek

A lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, és erről figyelmeztetni fogják a lakosságot - áll a képviselőházban szerdán elfogadott törvényjavaslatban.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres


A 2006/95-ös törvényt kiegészítő és módosító jogszabályt Klaus Iohannis államelnök küldte vissza megfontolásra a parlamentnek, többek között azzal érvelve, hogy a törvényhozók által elfogadott formájában az jelentősen eltér a kezdeményezők által benyújtott tervezettől.
A képviselőház által döntő házként elfogadott jogszabály előírja, hogy bármely gyógyszer betegtájékoztatójában jól olvashatóan, vastag és nagy betűkkel szedve szerepelnie kell az alábbi figyelmeztetésnek: „A lejárt szavatosságú és/vagy fel nem használt gyógyszereket le kell adni az állami vagy magánkórházaknál.” A felhívás szövegének jól ki kell tűnnie a prospektus szövegéből, és csak a gyógyszer neve lehet nagyobb betűvel feltüntetve. A gyógyszergyártók kötelesek gyakorlatba ültetni az előírást a prospektusok legközelebbi módosításakor, de nem később, mint 2028. december 31-e.
A lakosságnak szánt reklámanyagoknak kötelező módon tartalmazniuk kell a következő információkat: a gyógyszer neve, illetve közneve, ha csak egy hatóanyagot tartalmaz; a gyógyszer helyes használatához szükséges információk; kifejezett, jól olvasható felhívás a betegtájékoztatóban vagy a csomagoláson található utasítások gondos elolvasására, a következő szöveggel: „Ez a gyógyszer vény nélkül kapható. A betegtájékoztatóban vagy a csomagoláson található információk gondos elolvasása ajánlott. Ha bármilyen mellékhatást tapasztal, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. A lejárt szavatosságú és/vagy fel nem használt gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek”.
A lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszerek állami vagy magánkórházak általi begyűjtésének költségeit az állami büdzséből, pontosabban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetésébe erre a célra átutalt összegekből fedezik. A törvény végrehajtási módját miniszteri rendelettel szabják meg.
A tervezet kezdeményezője, Adrian Wiener, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozója szerint a törvény célja, hogy megoldjon egy nagyon fontos, évtizedek óta megoldatlan problémát Romániában, nevezetesen a gyógyszeripari szennyezést. Jelenlegi becslések szerint 1500 tonna lejárt szavatosságú gyógyszer kerül a lakosságtól háztartási hulladékként a hulladéklerakókba, onnan pedig súlyosan szennyező anyagokként a talajba és a vizekbe. Ez pedig rendkívül veszélyes a lakosság egészségére - szögezte le a politikus.
A kezdeményezők szerint a törvény azt is előírja, hogy televíziós gyógyszerreklámokban is figyelmeztetni kell a lakosságot, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszereket a kórházakban adják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában