Sajtótájékoztató

2023.09.18. 17:34

A fejlesztési miniszter bízik benne, hogy az új parlament megteremti a területi-közigazgatási átszervezés jogi keretét

Agerpres

Adrian Veştea fejlesztési miniszter támogatja az ország területi-közigazgatási átszervezését, és bízik benne, hogy a jövő évi választások után felálló új parlament megteremti a jogi keretet ehhez.
Besztercén tartott hétfői sajtótájékoztatóján a tárcavezető emlékeztetett, hogy három éven át vezette a Megyei Tanácsok Országos Szövetségét, 12 évig volt polgármester, és hét évig töltötte be a Brassó Megyei Tanács elnöki tisztségét. Ezzel a tapasztalattal a területi-közigazgatási átszervezés hívének vallja magát. Hozzátette, bízik benne, hogy a következő parlament megteremti a jogi keretet ehhez, a jelenlegi törvények ugyanis nem teszik lehetővé a települések összevonását. "Volt egy ilyen témájú népszavazás Buzăuban, de a túl alacsony részvétel miatt érvénytelennek bizonyult. Változtatni kell az alkotmányon" - szögezte le.
Rámutatott, a területi-közigazgatási átszervezés irányába mutat a közigazgatási konzorciumok létrehozása is. Ez célkitűzésként szerepel az országos helyreállítási tervben (PNRR), és elő is készítették a szükséges dokumentációt. Magyarázata szerint a konzorciumok több település társulásával jöhetnek létre, jogi személyként szerveződhetnek és működhetnek. Költségvetésük a tagok hozzájárulásából áll össze. "Ez lesz az első lépés a területi-közigazgatási átszervezés felé, egy esetleges jövendőbeli regionalizáció előfutára" - nyomatékosította. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában