Előrejelzés

2023.08.16. 12:07

Zivatarokra, erős szélre és kánikulára figyelmzetetnek a meteorológusok

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Zivatarokra figyelmeztető sárga riasztást adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) több nyugati megyére. Ugyanakkor Dobrudzsában és a Fekete-tenger nyugati medencéjében erős szélre figyelmeztetnek, délen és délkeleten pedig kánikula várható. 
A meteorológusok szerint szerdán 14 órától csütörtökön 6 óráig a Bánságban, a Körösvidéken, Olténia északnyugati részén és a hegyekben a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporokra, az 55-60 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert, helyenként a 40 litert négyzetméterenként. A sárga riasztás Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megye teljes területére, valamint Kolozs, Fehér, Gorj és Mehedinţi megye egy részére érvényes. Brăila, Tulcea, Konstanca, Ialomiţa, Călăraşi és Buzău megyére az erős szél miatt adtak ki sárga riasztást, ezeken a területeken az 55-65 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre is számítani lehet.
Ugyanakkor délen és délkeleten csütörtöktől vasárnapig kánikula lesz, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 értéket, a hőmérséklet nappali csúcsértéke 35-37 fok körül alakul. Fokozódik a kellemetlen hőérzet a nyugati és a keleti országrészben is, ahol 32-34 fokig melegszik a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában