Botoşani megye

2023.08.17. 13:36

Több száz ukrán férfi szökött át az ukrán-román határon, hogy elkerüljék a hadba vonulást

Illusztráció

Agerpres

Az ukrajnai fegyveres konfliktus kezdete óta ukrán férfiak százai lépték át törvénytelenül a határt, hogy elmeneküljenek a háború elől - derül ki a határrendészet Iaşi megyei területi felügyelőségének csütörtöki, AGERPRES-nek elküldött adataiból.
A felügyelőség elemzéséből kiderül, hogy a fegyveres konfliktus 2022. február 24-i kirobbanásától 2023. augusztus 15-éig a határrendészek 451 olyan Ukrajnából érkezett férfit azonosítottak Botoşani megye területén, akik törvénytelenül lépték át az ukrán-román határt. 190 eset az idén történt.
Az ukrán férfiak mindegyike menedékkérelemmel fordult a román hatóságokhoz, arra hivatkozva, hogy katonai konfliktusban érintett országból érkeztek, így nem adták át őket az ukrán hatóságoknak. Minodora Răcnea, a Iaşi megyei felügyelőség ügyfélszolgálatis tisztje szerint értesítették a bevándorlási főfelügyelőséget (IGI), amely elindította az eljárást a menedékjog odaítélésére. Az ukrán férfiakat elhelyezték a rădăuţi-i menekültszálláson.
A háború kitörése és a hadiállapot 2022. februári kihirdetése óta a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, és felszólításra kötelesek hadba vonulni. Ennek elkerüléséért sokan közülük megpróbálják illegálisan elhagyni az országot átszökve a határon Romániába vagy a Moldovai Köztársaságba, vagy megvesztegetve az ukrán vámosokat és határrendészeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában