Botoşani-i eset

2023.08.23. 12:50

Rafila: Többet kell dolgozni a kapcsolatépítésen az orvos-beteg viszonyban

Forrás: Agerpres

Agerpres

Többet kell dolgozni a kapcsolatépítésen az orvos-beteg viszonyban - jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdán annak a 25 éves várandós nőnek az ügye kapcsán, aki néhány órával a beutalása után meghalt a botoşani-i szülészeten.
A tárcavezető sajtótájékoztatóján rámutatott, "nagyon komolyan megérintette" az eset, és úgy véli, többet kell dolgozni a kapcsolatépítésen az orvos-beteg viszonyban, nagyobb empátiára van szükség, hogy az ehhez hasonló tragédiák elkerülhetők legyenek.
Rafila emlékeztetett, hogy a minisztérium alárendeltségében működő egészségügyi felügyelet vizsgálatot indított az ügyben, ez derítette ki, hogy hét órán át semmilyen ellátásban nem részesült a magzat fejlődésének megszakadása miatt beutalt nő. A miniszter hozzátette, a jelentést elküldték az országos és a megyei orvosi kamarának, és a rendőrséget is értesítették az esetről. Utóbbit az indokolhatja a tárcavezető szerint, hogy ez esetben inkább "az érdeklődés és az empátia hiánya" vezetett a tragédiához, mintsem orvosi műhiba.
A tárcavezető hozzátette, be kell vonni az ügybe az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat is, mert ez az intézmény fizet a kórháznak az egészségügyi szolgáltatásokért. "Ha egy szolgáltatás elmarad, azt jelenti, hogy probléma van a rendszer működésével" - fogalmazott. Rámutatott, elsősorban az egészségügyi intézmény vezetőségének a felelőssége olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel elejét lehet venni az ehhez hasonló tragédiáknak. Kiemelte azt is, fontos, hogy a helyi hatóságok alárendeltségében működő kórházak élére is jól megszervezett versenyvizsga után nevezzék ki a vezetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában