Kánikula

2023.08.26. 11:02

Másodfokú hőségriasztást adtak ki 12 megyére, kamionstopot is elrendeltek

Fotó: editor

Agerpres

Másodfokú hőségriasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a Bánságra, Körösvidék területének jelentős részére, valamint Olténia és Munténia déli részére.

Az érintett területeken a nap folyamán fokozódik a kellemetlen hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet, a nappali hőmérséklet csúcsértéke eléri a 38 Celsius-fokot, éjszaka 19-26 fokig hűl le a levegő. A narancssárga riasztás Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Temes, Arad és Bihar megyét érinti.

Az ország többi részére elsőfokú hőségriasztás érvényes szombaton. Erdélyben, Máramarosban, Moldvában, Dobrudzsában, valamint a Körösvidék, Munténia és Olténia északi részén 34-37 fok közötti maximumok és 17-22 fok közötti minimumok várhatók.

Vasárnap Nyugat-Erdélyben, Máramarosban, Körösvidéken, a Bánságban, Olténia és Munténia déli, valamint Moldva északkeleti részén narancssárga kánikulariasztás lesz érvényben, 37-39 fok közötti nappali csúcsértékekkel - közölte az ANM.

Kamionstopot rendeltek el több megyében a hőség miatt

A hőség miatt az ország több megyéjében korlátozzák szombaton és vasárnap a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű tehergépkocsik forgalmát.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) tájékoztatása szerint 11 és 20 óra között Bukarestben, valamint Călăraşi, Ilfov, Bukarest, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Hunyad, Temes, Arad, Fehér, Bihar, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Máramaros, Botoşani és Iaşi megyében valamennyi országúton, gyorsforgalmi úton és autópályán tilos a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek közlekedése.

Mentesülnek a tilalom alól a személyszállító gépjárművek; az élő állatokat vagy romlandó termékeket, postai küldeményeket, elsősegélynyújtó felszereléseket, üzemanyagot, ellenőrzött hőmérsékletet igénylő árut, higiéniai célokra szánt termékeket, palackozott ivóvizet, mezőgazdasági termékeket szállító gépkocsik; sérült járműveket vontató gépkocsik; a különféle sürgősségi beavatkozásban részt vevő járművek, a nemzetközi gyakorlatokon részt vevő katonai szállítmányok.

A nehéz-tehergépjárművek forgalmát az utak aszfaltburkolatának védelme érdekében korlátozzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában