költségvetés-kiigazításról

2023.08.16. 15:09

Grindeanu: 16 milliárd lejt kértem, túlnyomó részét beruházásokra

Agerpres

A szállításügyi minisztérium 16 milliárd lejt kér a költségvetés-kiigazításkor, az összeg túlnyomó részét beruházásokra fordítják - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Sorin Grindeanu tárcavezető.
'Lehet, hogy nem kapjuk meg az igényelt összeget. Tizenhat milliárd lejt kértünk, megalapozottan. Azt hiszem, mi vagyunk a beruházásokra legtöbbet költő minisztérium. (...) A kért 16 milliárd lej túlnyomó részét beruházásokra fordítjuk' - részletezte a miniszter, hozzátéve, hogy a napokban még zajlanak az egyeztetések ebben az ügyben.
Az újságírók kérdésére, miszerint Románia megengedheti-e magának bizonyos befektetések elhalasztását, ha a tárca nem kapja meg a kért pénzt a nyári költségvetés-kiigazításkor, Grindeanu hangsúlyozta: a szállításügyi minisztériumnak 16 milliárd lejre van szüksége az év végéig, de ezt az összeget akár több részletben is megkaphatja.
'Mi most az év végéig szükséges összeget kértük. Természetesen az őszi költségvetés-kiigazításkor is kaphatunk még pénzt, de vannak bizonyos sürgős beruházások - és ezzel hangsúlyosan fogunk érvelni az egyeztetéseken' - szögezte le a tárcavezető.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szállításügyi minisztériumot prioritásként kezeli a jelenlegi kormány, de ugyanígy járt el a Nicolae Ciucă vezetette kabinet is.
A miniszter tájékoztatása szerint a mandátuma átvételekor, 2021 végén a tárca költségvetése a valaha jegyzett legnagyobb összeg, 14 milliárd lej volt. Nem egészen két év elteltével azonban már 24 milliárd lejre nőtt a minisztérium büdzséje, és ha megkapják a most kért összeget, elérik a 40 milliárd lejt. Ez pedig a minisztérium két évvel ezelőtti költségvetésének a háromszorosa - magyarázta Grindeanu. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában