Oltás

2023.08.14. 18:28

Egészségügyi minisztérium: nem teszi kötelezővé az oltást a kidolgozás alatt álló új jogszabálytervezet

Illusztráció

Agerpres

Nem teszi kötelezővé az oltást a kidolgozás alatt álló új jogszabálytervezet - szögezték le hétfőn az egészségügyi minisztérium képviselői.
A szaktárca Facebook-oldalán közzétett bejegyzés értelmében az országos oltási stratégiáról szóló kormányhatározat-tervezet jelenleg az illetékes minisztériumok jóváhagyására vár, majd a kormány elé terjesztik elfogadásra. A minisztérium szakemberei szerint a jogszabály mindenki számára biztosítja az oltásokhoz való méltányos hozzáférést, de nem teszi kötelezővé azokat. „A nők, valamint a tizenéves lányok és fiúk ingyen megkaphatják a HPV elleni vakcinát, de csak ha igénylik” - nyomatékosították.
Mint hangsúlyozták, nem válik kötelezővé az oltás az iskolákban, de alaposabb tájékoztatást nyújtanak róla és ösztönözni fogják. Különleges járványhelyzetekben - például kanyarójárvány esetén - az egészségügyi és az oktatási miniszter közös rendeletben szabja majd meg, hogy milyen intézkedéseket kell hozniuk az oktatási intézményeknek. Ilyenkor az oltatlan gyermekeknek a járvány megszűnéséig otthon kell maradniuk, hogy védve legyenek a betegségtől. „A koronavírus elleni oltással kapcsolatos tévedések nem foszthatják meg a románokat az oltáshoz való hozzáféréstől. Az oltásokat ellenzők többsége gyermekkorában be volt oltva. Az ő gyermekeiknek vagy unokáiknak ugyanolyan joguk van az egészségük védelméhez” - áll még a bejegyzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában