Szállítás

2023.08.16. 15:33

Az idei első hét hónapban 8,1 millió tonna ukrán gabona hagyta el a konstancai kikötőt

Forrás: Pixabay

Agerpres

Idén Ukrajna január és július között 8,1 millió tonna gabonát exportált a konstancai kikötőn keresztül, a kivitel pedig jelentősen csökkent, miután Oroszország megtámadta az ukrán kikötőket, írja a Reuters.
A hírügynökség a konstancai kikötői hatóság adataira hivatkozva közölte, hogy az év első hat hónapjában 7,5 millió ukrán gabona hagyta el a romániai kikötőt, míg júliusban csak 0,6 tonna.
A Reuters emlékeztetett, hogy Konstanca volt az ukrán gabonaszállítmányok legfontosabb alternatív útvonala július közepe előtt is, amikor Oroszország felmondta az ukrán gabonaexportot biztosító megállapodást. Az orosz invázió kezdetétől mostanáig Ukrajna gabonaexportjának mintegy harmada a konstancai kikötőn keresztül haladt át. Július közepe után Oroszország többször is megtámadta az ukrán kikötőket.
Konstancán keresztül hagyományosan Románia és a szomszédos országok, köztük Magyarország és Szerbia gabonatermését exportálták. A hivatalos adatok szerint az idei év első hét hónapjában 18,9 millió tonna gabona hagyta el a romániai kikötőt, de az ukrajnai háború előtt ez a mennyiség elérte az évi 25 millió tonnát is. Egyes kereskedők szerint ez a rekord a jövőben megdőlhet, mivel Románia jelentős beruházásokat hajtott végre a kikötői kapacitás növelésére.
Sorin Grindeanu román szállításügyi miniszter nemrégiben bejelentette, hogy Románia a jelenlegi havi kétmillió tonnáról négymillió tonnára növeli az ukrán gabonaszállítási kapacitását a közeljövőben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában