Ipar

2023.08.16. 09:49

Az első félévben 4,8 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában

Illusztráció

Agerpres

Az első félévben a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2022 ugyanezen időszakához képest a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 11,2 százalékos, illetve a feldolgozóipar 4,2 százalékos visszaesése miatt - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS). Ezzel szemben a kitermelőipar 2,9 százalékkal bővült a vizsgált időszakban.
A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint éves viszonylatban 5 százalékkal esett vissza az ipari termelés idén január és június között, miután a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 11,1 százalékkal, a feldolgozóipar pedig 4,2 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a kitermelőipar 2,9 százalékkal nőtt.
Májushoz viszonyítva júniusban a nyers adatok szerint 5,8 százalékkal csökkent az ipari termelés, miután a feldolgozóipar 6,6 százalékos, a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 2,1 százalékos, a kitermelőipar 0,7 százalékos visszaesést jegyzett.
A kiigazított adatok szerint havi összevetésben 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés júniusban, miután a feldolgozóipar 3,6 százalékkal, a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 0,9 százalékkal esett vissza. Ezzel szemben a kitermelőipar 1,6 százalékkal nőtt júniusban az előző hónaphoz mérten. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában