Bevetésen

2023.08.07. 16:27

Az elmúlt 72 órában több mint 4300 személynek nyújtottak sürgősségi orvosi ellátást a rohammentők

Illusztráció

Agerpres

Az elmúlt 72 órában a katonai tűzoltók országos szinten 5491 bevetésen vettek részt - tájékoztatott hétfőn a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU).
A közlemény szerint az elmúlt hétvégén a rohammentősök 4363 személynek nyújtottak sürgősségi orvosi ellátást a 4313 riasztás nyomán, a katonai tűzoltók 370 tüzet oltottak el. 236 esetben a kigyulladt aljnövényzet oltásánál segédkeztek. A felügyelőség szerint megközelítőleg 598 hektárnyi területet emésztettek fel a lángok. A katasztrófavédelmi erők emellett 776 bevetésen vettek részt a közösségek védelmében, akcióik során 33 bajba jutott személyt helyeztek biztonságba.
Az IGSU emlékeztet, hogy szigorúan tilos a tarló vagy a száraz levelek, növényzet égetése. A tilalom megszegését magánszemélyek esetében 7500-tól 15 ezer lejig terjedő, jogi személyek esetében 50 ezertől 100 ezer lejig terjedő bírsággal lehet sújtani.
A közlemény szerint az említett időszakban összesen 61 Ro-Alert üzenetet küldtek ki a hatóságok az ország különböző régióiban. Ezek közül 23 rossz időre vagy árvízveszélyre figyelmeztette a lakosságot Argeş, Bákó, Bihar, Brăila, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Dâmboviţa, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Prahova, Szatmár, Szeben, Tulcea, Temes és Vaslui megyében. 37 üzenet települése vagy azok közelében kószáló medvék jelenlétére figyelmeztette az embereket Argeş, Brassó, Buzău, Hargita, Maros, Neamţ, Prahova és Vrancea megyében. Bukarestben és Ilfov megyében kiskorú eltűnését jelezték egy Ro-Alert üzenetben a lakosságnak.
Ezen kívül a katonai tűzoltók 17 megye (Argeş, Bákó, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş Severin, Konstanca, Galac, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Maros, Neamţ, Prahova, Tulcea és Vaslui) 85 településén segédkeztek az elmúlt 24 órában a szélsőséges időjárás okozta károk elhárításában. A tűzoltók kilenc lakóépületből, 32 udvarról, egy pincéből, 11 utcáról szivattyúzták ki a vizet, 216 kidőlt fát és nyolc villanypóznát távolítottak el a közutakról. A vihar országszerte 19 személygépkocsit rongált meg.
A közlekedés egy ideig fennakadásokkal zajlott a felhőszakadások, illetve a nyomukban az úttesten felgyülemlett nagy mennyiségű víz miatt az A2-es autópálya 64. és 125. kilométerszelvénye között, Călăraşi közelében - tájékoztatott még a katasztrófavédelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában