Versenytanács

2023.08.07. 12:12

Akár 34 százalékkal is csökkent az alapvető élelmiszerek átlagára a nagy kiskereskedelmi láncok üzleteiben

Illusztráció

Agerpres

A Versenytanács elemzése szerint az alapvető élelmiszerek átlagára a nagy kiskereskedelmi láncok üzleteiben akár 34 százalékkal is csökkent a kereskedelmi árrést korlátozó sürgősségi kormányrendelet hatására.
Az intézmény hétfői közleménye szerint a júniusi átlagárakhoz képest a gyümölcsök és a zöldségek ára mérséklődött a legnagyobb mértékben augusztus elsején. Ezek szerint a szőlő ára 34, a szilváé 30, a burgonyáé 28,4, a zöldpaprikáé 27,5, a sárgarépáé 24,2 és a görögdinnyéé 22,2 százalékkal csökkent.
Hústermékek átlagban 12,1 százalékkal, a tejtermékek átlagban 12,3 százalékkal voltak olcsóbbak augusztus elsején júniushoz képest. A tej ára 5,3 százalékkal csökkent, és jelenleg átlagban 5,05 lejbe kerül. A friss hazai tej ára májushoz képest átlagban 20 százalékkal mérséklődött az üzletek nagy részében az önkéntes árréskorlátozásról szóló megállapodás eredményeként.
A Versenytanács elemzése szerint az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosárban lévő többi termék (kenyér, étolaj, tojás, cukor és kukoricaliszt) ára is csökkent.
Az árréscsökkentő rendeletbe foglalt termékek közül csak az alma ára nőtt 3,6 százalékkal 3,9 lejre.
A kereskedelmi árrést ideiglenesen korlátozó sürgősségi rendelet augusztus elsején lépett hatályba, és a következő alapvető élelmiszerekre vonatkozik: kenyér, tej, sajt, joghurt, liszt, kukoricaliszt, tojás, napraforgóolaj, friss csirkehús, friss sertéshús, ömlesztett friss zöldség, ömlesztett friss gyümölcs, ömlesztett friss burgonya és cukor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában