Tervezet

2023.08.03. 09:21

A pénzügyi intézkedéscsomagnak már idén 12 milliárd lejes megtakarítást kellene eredményeznie a költségvetésben

Forrás: facebook/ Marcel Boloş

Agerpres

Az államháztartás konszolidálására kidolgozott intézkedéscsomagnak már 2023-ban mintegy 12 milliárd lejes megtakarítást kellene eredményeznie a költségvetésben - írta Marcel Boloş pénzügyminiszter a Facebookra.
Boloş kifejtette, a Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és a pénzügyminisztérium szakértői csoportjával folytatott megbeszélésen arra a következtetésre jutottak, hogy a költségvetési hiány komoly veszélyt jelent, és itt az ideje a határozott cselekvésnek.
Emlékeztetett, hogy Románia "az egyetlen olyan ország az EU-ban, amelyet azért tartanak ellenőrzés alatt, mert folyamatosan többet fogyaszt, mint amennyit termel", és ezzel azt kockáztatja, hogy elveszíti a számára elkülönített uniós alapokat.
"Az első létfontosságú lépés, hogy az állam csökkentse a közkiadásokat és hatékonyabban használja fel a közpénzeket" - írta.
A tervezett költségvetési intézkedésekkel kapcsolatban nyomatékosította, hogy egyelőre nem születtek végleges döntések a kormánykoalícióban.
"Nem akarjuk felzaklatni sem a versenyszférát, sem a lakosságot, átláthatóan és integráltan fogjuk bemutatni mindazokat a javaslatokat és döntéseket, amelyeket a Ciolacu-kormány e téren hoz majd" - ígérte. Hozzátette, a végső tervnek olyan intézkedéseket kell tartalmaznia, amelyek átsegítik Romániát ezen a kritikus időszakon, és lehetővé teszik a 75 milliárd euró összértékű beruházások megvalósítását.
Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány ötven intézkedést magába foglaló sürgősségi rendelettel készül csökkenteni a költségvetési kiadásokat. Ciolacu szerint a koalícióban egyeztetett intézkedéscsomag a hazai közszféra "első valós reformját" jelenti.
"Itt az ideje, hogy azok, akik dolgoznak, megfelelő fizetést és bérpótlékokat kapjanak. Azok pedig, akik évtizedek óta pasziánszot játszani járnak be a munkahelyükre, nézzenek más állás után. Több mint 50 fajta bérpótlék van. Hihetetlen, hova jutott ez a jelenség (...)" - jelentette ki a kormányfő.
Ciolacu szerint az intézkedéscsomag célja a makrogazdasági egyensúly megteremtése annak érdekében, hogy Románia növekedési kilátásai stabilak maradjanak. Alapelve pedig az, hogy a költségvetési kiadások lefaragásával párhuzamosan növelni kell az állam bevételeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában