Felmérés

2023.08.09. 18:10

A külföldön dolgozó szülők közel fele tölti nyári szabadságát az itthon hagyott gyerekekkel

Illusztráció

Agerpres

A külföldön dolgozó romániai szülők kevesebb mint a fele (48%) tér haza, hogy szabadságát a Romániában maradt gyermekeikkel töltse - derül ki a Mentsük meg a Gyermekeket nemzetközi segélyszervezet szerdán közzétett felméréséből. A megkérdezett szülők több mint egyharmada (36%) nem tud ezen a nyáron visszatérni az országba, 15 százalékuk pedig még nem határozott ebben a kérdésben.
A külföldön munkát vállaló anyák többsége Olaszországban (21%), Spanyolországban (17%) és Ausztriában (12%) dolgozik, az apák többsége pedig Németországban (24%), Olaszországban (22%) és Nagy-Britanniában (14%). Az egyik fő oka annak, hogy a szülők nem tudnak eljönni Romániába a nyári vakációra, a hazautazáshoz szükséges pénz hiánya - derül ki a felmérésből.
Az itthon maradt gyermekek 45 százaléka naponta beszél külföldön munkát vállaló szülőjével, 10 százaléka naponta többször is, 32 százaléka két-három naponta, 7 százaléka egyszer egy héten, 7 százaléka pedig néhányszor havonta vagy annál is ritkábban. 
A nemzetközi segélyszervezet a határrendészet támogatásával immár harmadik éve indított tájékoztató kampányt a nyári szünetben Romániába hazatérő szülők számára arról, hogy távozásuk milyen negatív hatással lehet a gyermekek fejlődésére, és hogy mennyire fontos a kapcsolattartás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában