Fizetés

2023.07.19. 17:04

Szakszervezeti vezető: Az építőipari adókedvezmények megszüntetése esetén 780 lejjel csökken az ágazati nettó minimálbér

Agerpres

Az építőipari adókedvezmények megszüntetése esetén 780 lejjel fog csökkenni az ágazati nettó minimálbér - jelentette ki szerdán az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke.
Dumitru Costin sajtótájékoztatóján rámutatott, az adókedvezmény eltörlése esetén a bruttó 4000 lejes összegből 400 lejt kell majd befizetni egészségbiztosítási hozzájárulásként, 90 lejt a munkabiztosítási alapba, a jövedelemadó pedig további 230 lejt visz el. Ez azt jelenti, hogy összesen 780 lejjel csökken a nettó minimálbér - magyarázta.
A BNS egyik képviselője, Ramona Văleanu rámutatott, egy, az építőipari ágazat képviselőivel kötött megállapodás egyebek mellett előírja, hogy az adókedvezményeket fokozatosan szüntetik majd meg 2025 és 2028 között. Ezt a vállalást a jelenlegi kormány az országos helyreállítási tervbe (PNRR) is belefoglalta, az Európai Bizottság pedig jóváhagyta a dokumentumot - érvelt.
A Familia Szakszervezeti Szövetség adatai szerint mintegy 550 ezer munkavállaló részesül az adókedvezményekből, akik közül 100 ezren az építőanyag-gyártó iparban dolgoznak. A nyugdíjalaphoz való hozzájárulásuk évi 5,61 milliárd lejt tesz ki.
A szakszervezetek úgy vélik, ha a kormány kivezeti az adókedvezményeket, visszaesik az építőipar teljesítménye és a GDP-hez való hozzájárulása, késni fog a PNRR-be foglalt projektek kivitelezése, vagy gyengébb minőségű lesz a munka, nő a feketefoglalkoztatás, és a szakképzett munkaerő más uniós országokban keres majd munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában