Tusványos

2023.07.18. 20:00

Megkezdődött a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

„A béke ideje” mottóval kedden megkezdődött Tusnádfürdőn a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – Tusványos – vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) szervezésében.

Forrás: hargitanepe.ro

Fotó: Veres Nándor

Erdon-összeállítás

A hatvankilenc partnerszervezet harminc rendezényhelyszínenen több mint ötszáz programra várja az érdeklődőket az Olt folyó partján található kempingbe és a sportpályára. Az időszerű közéleti, politikai témákat körüljáró kerekasztal- és pódiumbeszélgetéseket három témakörbe csoportosították a szervezők: a háború és következményei, a gazdasági helyzet, kiemelt figyelmet fordítva az energiabiztonságra, illetve a nemzetpolitika.

Fotó: Veres Nándor / Forrás: hargitanepe.ro

Idén is megrendezik a péntek délelőtti nemzetpolitikai kerekasztalt a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetőinek részvételével, a hagyományos szombat délelőtti politikai fórumon pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást, valamint válaszol a közönség kérdéseire. 

Regisztrációval

A Hargita Népe megkérdezte Sándor Krisztinát, a 32. Tusványos politikai programfelelősét, hogy számítanak-e, illetve készülnek-e a román szélsőséges, nacionalista személyek esetleges megjelenésére Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szombat délelőtt tartandó beszéde alatt. Mint ismert, Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezetője bejegyzésben kéri követőit, hogy legyenek ott Tusnádfürdőn Orbán Viktor beszédén. „…Megfogadtuk magunknak, amikor a tavaly kivezettek bennünket Orbán Viktor beszédéről, hogy jövőre visszajövünk, és nem, nem leszünk többé egyedül. A »Valami örök: Erdély román föld!« nem szakad ki újra a kezünkből. Július 22-én, szombaton, 10.30-kor Orbán Viktor kezd beszédet Tusnádfürdőn, és nem, nem engedjük el! A Dan Grăjdeanu vezette Ortodox Testvériség jön, hogy csatlakozzon hozzánk, a Nemzet Útjához! Nem csinálunk semmi törvénytelent, a tusnádfürdői Nyári Egyetemre a szervezők szerint ingyenes a belépés, igazán vicces lett volna, ha valaki megakadályoz egy románt abban, hogy bárhová bármikor elmehessen az országban…” – áll a szélsőséges nacionalista vezető közösségi oldalán megjelent bejegyzésben. 
A politikai programfelelős hangsúlyozta: a szombati beszédre előzetes regisztrációra lesz szüksége annak, aki részt szeretne venni Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének beszédén. „A szervezői csapat döntése értelmében csak az vehet részt a beszéden, aki előzetesen regisztrált rá, ez a tusványos.ro oldalon lehetséges. A regisztrációhoz személyi igazolványra van szükség” – részletezte Sándor Krisztina. Hozzátette: a regisztrációt követően a helyszínen is személyi igazolvány bemutatásával léphetnek be az érdeklődök.

Így lehet elkerülni a bajt Tusványoson

A Hargita Népe a továbbiakban arról is ír: a Hargita megyei rendvédelmi szervek felügyelnek a rendre és a közbiztonságra a rendezvény ideje alatt. 

A vonatkozó közlemény szerint a Belügyminisztériumhoz tartozó rendvédelmi szervek munkatársai aktívan jelen lesznek az utcán, hogy megelőzzék az illegális cselekményeket, és gyorsan beavatkozhassanak incidensek esetén. Különös figyelmet fordítanak a település zsúfolt helyeire és a turistaútvonalakra. A közleményben egyébként valamennyi rendvédelmi szerv jó és biztonságos szórakozást kíván a Tusványos résztvevőinek, ugyanakkor van pár hasznos tippjük.

Ezekről bővebben ITT olvashatnak.

Ismeretterjesztő és szórakoztató programok

Tusványos számos kulturális, hagyományápoló, ismeretterjesztő és szórakoztató programot is kínál, számos irodalmi, színházi eseménnyel is várják az érdeklődőket, a népzene és táncház iránt érdeklődők számára pedig új helyszínen, az idén felavatandó Kriza János Csűrben kínálnak hajnalig tartó programokat.

Fotó: Veres Nándor / Forrás: hargitanepe.ro

A fesztivál koncertprogramja kedd este a Maszkura és a tücsökraj, valamint a Magna Cum Laude fellépésével indult. A hét folyamán a Pál Utcai Fiúk, a Quimby, az Anima Sound System, a Vad Fruttik, a Parno Graszt, Péterffy Bori és a Love Band, a Republic és az Ismerős Arcok is fellép a 32. Tusványoson. A 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitója szerda délelőtt lesz: ekkor kezdődnek a szakmai-közéleti programok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában