Tusványos

2023.07.22. 09:41

Orbán Viktor Tusványoson: A közös nyelv, kultúra és közszféra a magyarok biztonságának alapja

Nem indult zökkenőmentesen az idei Tusványos szombatja, Mihai Târnoveanu a szélsőséges követői élén már reggel bemasírozott Tusványosra, vélhetően azért, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszéde alatt a tavalyi évhez hasonló, ám sokkal nagyobb provokatív demonstrációt tartson. Végül a beszédeket gondmentesen meg tudták tartani, mivel a skandáló csoportot sikerült az Olton átvezető hídnál feltartóztatni.

Forrás: MTI

Hargita Népe

13:08 Felbőszítette a szélsőségeseket Orbán Viktor elnöki konvoja, ahogy kifelé tart a táborból. A lecsillapodott kedélyek újra fellobbantak.

Fotó: Veres Nándor / Forrás: hargitanepe.ro

12:30 – Beszédeket követően az elöljárók, a színpad előtti hallgatósággal közösen énekelték el a magyar, majd a székely himnuszt.

12:25– Magyarország miniszterelnökének beszédét követően a demonstrálók közül többen elindultak a kijárat felé, a hangoskodó provokáció-tüntetés csendes tiltakozásba fordult.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszéde előtt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szólt a 32. Tusványos résztvevőihez. Tőkés László kiemelte: Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborból hiányolja az aktívabb román–magyar párbeszédet, és rámutatott: a Kárpát-medencei magyar autonómia Tanácsának a NATO bukaresti csúcstalálkozójához intézett levelében már 2008 márciusában is megfogalmaztuk: népségünk biztonságának és stabilitásának tárgyalásakor föltétlenül figyelembe kell venni a külhoni magyarság ügyét. Békés, demokratikus módon képviselt autonómia követeléseit. Erről soha sem mondhatunk le – mondta Tőkés László. Majd Hunyad János nándorfehérvári győzelméről szólt, amelyet naponként hirdet a déli harangszó. Kiemelte: a történelem kísértetiesen ismétlődik, mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy annyi idő után más milyen módon békés eszközökkel ma is az európai keresztény civilizáció védelmezője a hamis útra tévedt európai békeprojekt egyik legkövetkezetesebb bajnoka Magyarország. „Isten legye segítségére eme történelmi hivatásának teljesítésében” – tette hozz Tőkés.
A beszédek allat egy pillanatig sem csökkent a feszültség az Olt hídnál, folytatták a demonstrációt, skandáltak és bannereket emelgettek a román szélsőségesek.
Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a szombati előadás moderátora Tőkés beszédére úgy reagált: a Tusványos nélkül nem jött volna létre a szerdai Orbán-Ciolacu találkozó sem, amely ez egy szép barátság kezdete.

Fotó: Veres Nándor / Forrás: hargitanepe.ro

Felszólították, hogy miről ne beszéljen

Orbán Viktor az előadása témájául a Tusványos „A béke ideje” jelmondatát választotta. Beszédének elején úgy fogalmazott, hogy román hadakon átvágva érkezett a tábor helyszínére – utalva a Calea Neamului tüntetőire.

– Inkább szeretnénk őket fogadóbizottságként látni, amire jó okunk van, mert a kereszténységért folytatott európai küzdelmünkben nekünk, meggyengült latin keresztényeknek szükségünk lesz a román ortodoxiára is. Ezúttal is üdvözöljük az érdeklődő román közönséget – mondta a magyar miniszterelnök. Rámutatott: a román külügytől kapott egy demarsot is, azaz egy hivatalos levelet, amelyben arról tájékoztatták, hogy miről szabad és miről nem szabad beszélni a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Mint mondta, a levélben azt tanácsolták: ne beszéljen arról, ami román érzékenységet sérthet, és a nemzeti szimbólumokról sem.

– Szerintem ebben megállapodhatunk, erről nem beszélek, de üdvözlöm a magyar és székely zászlókkal érkezett barátainkat. Ne beszéljünk kollektív kisebbségi jogokról. Jó, erről sem beszélek, csak megállapítom, hogy ezek léteznek, és megilletik az itt élő magyarokat. Azt írják, ne beszéljünk nem létező romániai közigazgatási területi egységekről. Elgondolkodtam, hogy mire gondolhatnak. Azt hiszem, Erdélyre és Székelyföldre. Mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy arról is tájékoztatták, miről beszélhet, példaként említette a nyugati értékeket, csak ne tüntesse fel rossz színben. Úgy fogalmazott, aki a nyugati politikában jártas, az láthatja, hogy a nyugati értékek három dolgot jelentenek: migráció, LMBTQ, háború.

– Ezeket nem kell rossz színben feltüntetni, rossz színben tűnnek fel ezek maguktól is. Végül van egy gyöngyszem, amit még mellőzni kell. Mellőzzük a migrációval kapcsolatos revizionista megközelítésű xenofób felhangokat. Ez most már ilyen kommunista időutazás. Hofi poénjai jutnak az eszembe, amelyek arról szóltak, hogy ki tudja egy szuszra kimondani: imperialista, revizionista, burzsoá, klerikális, soviniszta, fasiszta. Szinte beleborzong az ember, tehát ezeket mellőzni fogjuk – mutatott rá Orbán, aki Románia új miniszterelnökét üdvözölte, a jó együttműködés reményének hangot adva. – Amióta miniszterelnök vagyok, ő a huszadik román kollégám, hátha huszadszorra sikerül – tette hozzá a magyar miniszterelnök. Megjegyezte: a román kollégái vegyék figyelembe, hogy a jelenlegi legnagyobb román nemzeti ambíciót, a schengeni tagságot Magyarország teljes mellszélességgel támogatja, illetve a jövő év második felétől az Európai Unióban magyar elnökség lesz, és a programjuk kiemelt célja Románia schengeni tagságának elérése. 

A „két nagy összeütközése” – új egyensúlyt kell találjon a világ

Orbán Viktor beszédében a továbbiakban a nagy világügyek változásairól szólt. Emlékeztetett: a második világháború után a világban nyolcvan évig erőegyensúly uralkodott. A Szovjetuniót sikerült háború nélkül kivezetni a történelemből. Most azonban Kína elmozdította a világ egyensúlyát – tette hozzá. – A tény az, hogy soha nem volt ilyen gyors és tektonikus a globális egyensúlyváltozás, mint amiben ma élünk – mutatott rá utalva az ázsiai országok feltörekvésére.

– A világpolitikában ma a legveszélyesebb pillanatban vagyunk, amikor az első számú nagyhatalom (az Amerikai Egyesült Államok – szerk. megj.) látja magát a második helyre süllyedni. A tapasztalat az, hogy az uralkodó nagyhatalom általában jobb indulatúnak, jobb szándékúnak látja magát, mint amilyen, a kihívónak pedig gyakrabban tulajdonít rosszindulatot, mint indokolt lenne, illetve kellene. Következésképpen a szemben álló felek nem a másik szándékából, hanem a másik képességéből indulnak ki, vagyis nem abból, hogy mit akar tenni, hanem mire volna képes, és máris kész a háború. A mi életünkre nézve ebből az következik, hogy a két nagy közötti összeütközés, ideértve a katonait is, valószínűbb, mint ahogyan azt ma itt innen Tusnádfürdőről látjuk – mondta Orbán, aki szerint reménysugár, hogy a háború nem elkerülhetetlen, amelynek az a feltétele, hogy a világ elmozdult egyensúlya helyett a világ képes legyen új egyensúlyt találni. A kérdés az, hogy hogyan. Rámutatott: ez a nagyhatalmak dolga, Magyarországnak nincs rá hatása. Meglátása szerint a szemben álló feleknek egyenlő feleknek kellene egymást tekinteniük függetlenül attól, mik az aktuális erőviszonyok.

Lázadó világot lát a gyenge és gazdag unió

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Unió jelenlegi helyzetéről is szólt. Úgy fogalmazott: az unió gazdag és gyenge unió, amely lázadó világot lát maga körül. Azt látni, hogy az Oroszországról való leválasztás hatástalan és illúzió, mert Oroszországot közvetve le lehet választani az európai gazdaságról, de indirekt nem, és ezáltal az európai országok elveszítik versenyképességüket.

Orbán Viktor a föderalisták és a szuverenisták küzdelméről is szólt. Azt mondta: Magyarországnak azt az utat kell szem előtt tartania, amelyet 2010-ben elindítottak, és amelynek mutatója a 2011 húsvétján kihirdetett új alaptörvény. Szerinte sem az LMBTQ-mozgalmat, sem pedig a migrációt nem lehet liberális alapon kezelni.

– Nincs más választásunk, hiába szeretjük Európát, hiába a miénk, mégiscsak harcolnunk kell. Álláspontunk világos: mi nem kívánjuk, hogy mindenkinek ugyanaz legyen a hite, nem kívánjuk, hogy ugyanolyan családi életet éljen, vagy részt vegyen ugyanazokon az ünnepeken, de ahhoz ragaszkodunk, hogy van közös otthonunk, van közös nyelvünk, van közös közszféránk, van közös kultúránk, és ez az alapja a magyarok biztonságának, szabadságának és jóllétének. Ezeket mindenáron meg kell védeni – tette hozzá Orbán. Hangsúlyozta: ezért nem fognak kompromisszumot kötni, nem hátrálnak, Európában ragaszkodni fognak a jogaikhoz, nem engednek sem a politikai, sem a pénzügyi zsarolásnak.

Az infláció legnehezebb szakasza lejárt

Végezetül az új korszak gazdasági alapjairól is szólt. Mint mondta, az a cél, hogy 2030-ra 160 ezer milliárd legyen a magyar GDP. Azt is részletezte, miként hatott a világjárvány és a szomszédos országban zajló háború a gazdaságra. Hozzátette: az infláció legnehezebb időszaka lejárt, és a hitelkamatokat is normalizálni fogják.

A nemzetegyesítésről szólva kiemelte, hogy 2010 óta tízszeresére növelték a külhoni támogatásokat, a Szülőföldön magyarul támogatást idén pedig 500 százalékkal, azaz 22 ezer forintról 100 ezerre emelték.

– Nagy világügyekben észnél lenni, a világgazdaságban összeköttetéseket építeni, az európai uniós vitákban harcolni, a szellemi ügyekben kitartani, a nemzetegyesítésben pedig állhatatosnak maradni. A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! – zárta tusványosi beszédét Orbán Viktor.

Forrás: MTI


11:22 – A Calea Neamului ultrái skandálásra zendítettek.

11:16 – Többen is megpróbáltak átszökni a csendőrség biztosította kordonon, egyelőre egyik provokátor sem járt sikerrel. Eközben folyik Orbán Viktor miniszterelnök beszéde, aki külön üdvözölte a székely és magyar zászlókkal érkező táborozókat.

10:50 - A szélsőségesek vezetője megpróbált áttörni a csapatát felzárkóztató kordonon, ám próbálkozása nem sikerült. A Petőfi színpad előtt továbbra is zavartalanul folynak a beszédek.

Fotó: Veres Nándor / Forrás: hargitanepe.ro

10:35 - Elkezdik a beszédek sorát, áldást és békességet kívánva köszöntötték Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, Tőkés László református lelkészt és Németh Zsolt országgyűlési képviselőt. A beszédeken Borboly Csaba megyeelnök, Tamás Sándor Kovászna megye elnöke, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Korodi Attila csíkszeredai polgármester is a hallgatóság köreiben van.

10:30 – A Petőfi színpad előtti téren még egyetlen román zászlót sem látni, de javában gyülekezik a tömeg. Mihai Târnoveanu csapata a tábor területén levő, Olton átvezető hídnál tartózkodik.

Fotó: Kovács Andrea / Forrás: hargitanepe.ro

10:20 – Orbán Viktor magyar miniszterelnök Béke ideje című előadására belépni csak előzetes regisztrációval lehetséges. Reggel nyolc óra óta folyamatos a beléptetés. Ezrek érkeznek a Petőfi színpad elé. A helyszínen tartózkodó tudósítóink szerint néhány perces késéssel kezdődik Orbán Viktor beszéde.

09:59 – A csapatot több ellenőrzési ponton is átengedték, a csendőrök feltartóztatták őket egy ideig, de végül beengedték a provokátor szélsőségeseket a tábor területére.

Fotó: Veres Nándor / Forrás: hargitanepe.ro

09:17 - Több megyéből érkeztek a Calea Neamului szélsőséges csoport követői Tusványosra, népviseletben és román zászlókkal a kezükben gyülekeztek.  

Fotó: Veres Nándor / Forrás: hargitanepe.ro

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában