Törvény

2023.07.19. 14:15

Létrejön a Romániai Romák Történelmi és Kulturális Múzeuma

Kihirdette szerdán az államfő a Romániai Romák Történelmi és Kulturális Múzeumának létrehozásáról szóló törvénytervezetet.

Illusztráció

Forrás: Facebook/Muzeul Culturii Romilor

Agerpres

A jogszabály szerint a nemzeti jelentőségűnek minősített, bukaresti székhelyű közintézmény az Országos Roma Ügynökség fennhatósága alatt működik, és igazgatótanácsának tagja a romák parlamenti képviselője.
A tervezet szerint a múzeum célja a romániai romák történelmének, kultúrájának és hagyományainak bemutatása és népszerűsítése, a román társadalom fejlődéséhez és modernizációjához való hozzájárulásuk tudatosítása itthon és külföldön, a rabszolgasorba taszítás és a transznisztriai deportálás áldozatai emlékének védelme, valamint a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem.
A múzeum gyűjteményét más állami vagy magánintézményekkel, hazai és külföldi civil szervezetekkel együttműködve a Roma Pártok Pro-Európa Egyesülete hozza létre, de helyet kapnak benne átruházásokból, adományokból és felvásárlásokból származó darabok is.
A múzeum feladatai közé tartozik a romák történetével kapcsolatos dokumentumok és tanúvallomások gyűjtése; oktatási és kutatási programok és/vagy projektek, képzések és tanfolyamok kidolgozása, koordinálása ezen a területen; tanulmányok készítése és kutatások lebonyolítása belföldön és külföldön a romák történetéről, a rabszolgasorba taszításukról és a transznisztriai roma közösség deportálásáról; tudományos- kutatási tevékenységek, konferenciák, kiállítások, tapasztalatcserék és szemináriumok szervezése tájékoztató-oktató jelleggel, többek között nemzetközi együttműködés és részvétel révén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában