Befektetés

2023.07.12. 12:53

Iohannis: A Hidroelectrica tőzsdei bevezetése gazdasági, pénzügyi és befektetési előnyökkel jár

Agerpres

A Hidroelectrica részvényeinek tőzsdei bevezetése gazdasági, pénzügyi és befektetési előnyökkel jár Románia számára - véli Klaus Iohannis.
A vilniusi NATO-csúcson tartózkodó államfő üzenetét Cosmin Marinescu tolmácsolta az energiatermelő vállalat tőzsdei bevezetésének alkalmából szervezett szerdai eseményen, amelyen jelen volt Marcel Ciolacu kormányfő, Nicolae Ciucă szenátusi elnök és Mugur Isărescu jegybanki kormányzó is.
'A Bukaresti Értéktőzsde nem sokkal a létrehozásának 140. évfordulója után újabb mérföldkövet ünnepel. Románia történelmének eddigi legnagyobb részvényjegyzése nemcsak regionális, hanem globális szinten is visszhangot kelt. Ez egyértelműen bizonyítja a román tőkepiac érettségét' - értékelte üzenetében az államfő.
Iohannis emlékeztetett arra, hogy a folyamatos növekedést követően Bukaresti Értéktőzsde piaci kapitalizációja már meghaladta a 200 milliárd lejt, a befektetők száma pedig az elmúlt években több mint 2,5-szeresére nőtt. Emellett a már jegyzett tíz energia- és földgázipari vállalat piaci kapitalizációja meghaladja a 70 milliárd lejt, ami a teljes piac egyharmadát teszi ki.
'Ezeknek az adatoknak az alakulása a leghatározottabb üzenete annak, hogy Románia nyitott a befektetők felé, ismeri a stratégiai és gazdasági érdekeit, és képes fontos regionális szereplővé válni a tőkepiacon és az energiaágazatban egyaránt' - fogalmazott Iohannis.
Üzenetében rámutatott arra, hogy a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése nemcsak a tőkepiacnak, hanem a vállalatnak is előnyére válik.
Kitért arra is, hogy a hazai energiaipar kilátásai mára már 'tagadhatatlanul' pozitívak. Emlékeztetett, hogy nemrégiben kormányzati szintű egyezség született az ország másik nagy energiatermelője, a cernavodai atomerőmű bővítéséről, a tőzsdei bevezetésével pedig a Hidroelectrica határozott lépéseket tett a fenntartható fejlődés irányába. 'Ezek fontos jelei annak, hogy Románia közép- és hosszú távon fenntartható módon biztosíthatja energiafüggetlenségét és energiabiztonságát' - vélekedett az államfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában