Feljelentés

2023.07.28. 11:26

Egy civil szervezet munkatársai tárták fel a marosbárdosi gondozási központban történt súlyos rendellenességeket

Forrás: casutalumin.ro

Agerpres

A Maros megyei prefektúra feljelentést tett a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségen, amiért a Re-Min Egyesület által működtetett marosbárdosi gondozási központban embertelen körülmények között, az alagsorban tartottak több fogyatékkal élő személyt.
A kormányhivatal pénteki közleménye szerint a rendellenességekre a 112-es segélyhívó számra érkezett bejelentés alapján derült fény csütörtökön. A bejelentés nyomán Mara Togănel prefektus a helyszínre ment, értesítette az illetékes érintett intézményeket, és sürgős intézkedéseket rendelt el.
A prefektúra beszámolója szerint a Marosszentanna községhez tartozó faluban működő gondozási központ alagsorában hét beteg feküdt embertelen körülmények között. A szociális létesítmény 13 lakóját kórházba szállították, 17-et pedig átköltöztettek más bentlakásos otthonokba.
A hivatal közleménye szerint a marosbárdosi központban uralkodó állapotokat a Jogi Forrásközpont (CRJ) tárta fel, ugyanaz a civil szervezet, amelyik leleplezte a voluntari-i idősotthonokban történt súlyos visszaéléseket.
A CRJ munkatársai csütörtökön bejelentetlen látogatást tettek a marosbárdosi Căsuţa Lu' Min gondozási központban. A civil szervezet ezután egy közleményben arról számolt be, hogy az intézmény szobákban elszállásolt 23 lakója mellett az alagsorban egy műanyag függöny mögött, törmelékkupacok, építőanyagok, ruhákkal teli zsákok, régi orvosi felszerelések között négy súlyos fogyatékkal élő személy feküdt ürülékkel, vizelettel és vérrel szennyezett matracokon. Legyek járták őket, nem tudtak védekezni és nem tudtak segítséget kérni.
"Az egyik személyen az előrehaladott alultápláltság jeleit mutatta, a csípőjét sérülések borították, ürülékszagot árasztott. Egy másik személy teste ürülékkel szennyezett, az arca és a keze pedig véres volt. A további két személy mozgásképtelen volt és nem tudott kommunikálni sem, nagyon megijedtek, amikor megpróbáltuk megközelíteni őket" - olvasható a civil szervezet beszámolójában.
A közlemény szerint a CRJ munkatársai ekkor a 112-es számon kértek segítséget. A hatóságok érkezésére várva felfedeztek egy ötödik személyt is az alagsorban, aki a saját lábán jött fel a földszintre. Ezután újabb szörnyűségek tárultak eléjük a gondozási központban.
"Felfedeztünk egy szobát is a konyha mögött, amelynek a kilincs nélküli ajtaján az Építőanyagok felirat volt olvasható. Kértük, hogy nyissák ki az ajtót, és megállapítottuk, hogy az ajtón túl további helyiségek vannak. Egy szellőzés és világítás nélküli, körülbelül három négyzetméteres szobában elhelyezett ágyban két másik beteget találtunk súlyos állapotban. A szobát egy fémasztal zárta el, amelyre téglákat helyeztek" - számoltak be a civil szervezet munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában