Költségvetés

2023.07.31. 16:09

Ciolacu: Az állami kiadások csökkenését célzó átfogó tervről egyezett meg a kormánykoalíció

Az állami kiadások lehető legnagyobb mértékű csökkentéséről fogadott el egy átfogó tervet a kormánykoalíció - jelentette be hétfőn Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Az intézkedés révén év végéig 5,8-6 milliárd lejjel szándékoznak lecsökkenteni az állami kiadásokat.
Ciolacu azt írta hétfői Facebook-bejegyzésében, az elfogadott terv alapelve az, hogy a kiadáscsökkentés terhét elsősorban az államnak kell magára vállalnia, és nem az állampolgároknak vagy a versenyszférának.
A terv több tucat intézkedést foglal magában, többek között 200.000 betöltetlen közalkalmazotti állás felszámolását, az 'indokolatlan' pótlékok eltörlését, valamint intézmények összevonását, illetve felszámolását is. Csökkentik a vezetői tisztségek számát a közintézményekben, korlátozzák az állami vállalatok vezetőtestületi tagjainak illetményét, és szigorúbb teljesítmény-ellenőrzést vezetnek be az állami hatóságoknál - sorolta a kormányfő.
Ciolacu szerint az is a terv része, hogy többé nem fogják 'nevetséges áron koncesszióba adni az állam tulajdonában lévő természeti erőforrásokat', és a haszonbérleti díjakat az inflációs rátához igazítják. Mindezek mellett eltörölnek bizonyos adókedvezményeket is - tette hozzá a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában