Tűzeset

2023.07.26. 11:49

Ciolacu: A Robănescu kórházból evakuált gyerekeket visszaviszik az intézménybe

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

A kedd este kitört tűz miatt a Nicolae Robănescu kórházból a Marie Curie gyermekkórházba átszállított gyermekeket és hozzátartozóikat visszaviszik az egészségügyi intézménybe, hogy folytathassák a specifikus rehabilitációs kezeléseket - közölte Marcel Ciolacu miniszterelnök, rámutatva, hogy az egészségügyi és orvosi berendezéseket ideiglenesen egy generátor fogja működtetni.
A kormányfő Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel közösen tett látogatást szerda reggel a Marie Curie gyermekkórházban.
'Nyilvánvaló, hogy ma már nem lehet egy új transzformátort beszerezni, de egy generátort üzembe lehet helyezni, és akkor a gyerekek a normális menetrend szerint részesülhetnek a rehabilitációs kezelésekben' - jelentette ki Ciolacu.
A kormányfő szerint minden gyereket vissza fognak szállítani a Nicolae Robănescu kórházba, amint az áramellátás megoldódik. Elmondása szerint a kórházi termek rendben vannak, egyetlen terem viseli enyhe nyomait a tűznek.
Azt is elmondta, hogy a transzformátort a kórház vásárolta, és még a jótállási időszakban volt. Hozzátette: szilárd meggyőződése, hogy a vizsgálatot végzők tisztázni fogják a helyzetet, az incindens körülményeit, és nyomatékosította, hogy minél előbb látni szeretné a vizsgálat eredményeit.
Cioalacu ugyanakkor köszönetet mondott a kórház egészségügyi személyzetének és különösen a szolgálatban levő orvosnőnek, aki a tűz kitörése nyomán kialakult helyzetet a lehető legjobban kezelte. Értékelte, hogy a jól megszervezett evakuációkor nem keletkezett pánik a kórházban, ami véleménye szerint a kórházban kezelt gyermekek hozzátartozóinak az orvosnő iránti bizalmát jelzi.
Az újságírók azon felvetésére, hogy nem ez az első alkalom, hogy tűz üt ki egy romániai kórházban, Ciolacu leszögezte: 'Nagyon nehéz azt előre látni, hogy egy jótállási időszakban levő transzformátor felrobban'.
'A lényeg az, hogy az orvosnő a legjobb döntést hozta meg egy olyan helyzetben, amely tragédiába torkollhatott volna. Most a dolgok ellenőrzés alatt vannak' - nyomatékosította.
A kormányfő hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban hatalmas beruházásokra kerül sor az egészségügyi rendszerben.
Kedden késő este tűz ütött ki a fővárosi Nicolae Robănescu kórház udvarán levő egyik transzformátorban, a lángok két közelben parkoló személygépkocsira is átterjedtek, a kórházban tartózkodó összes gyereket és hozzátartozóikat sikerült épségben kimenekíteni az épületből, és átszállítani őket a Marie Curie kórházba; senki nem sérült meg.
Az egészségügyi tárca közleménye szerint az evakuálási műveletet az akkor szolgálatban lévő Andrada Mirea orvosigazgató koordinálásával hajtották végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában