Közlemény

2023.07.25. 18:21

Az ütemtervnek megfelelően épül a nagyváradi repülőtér új terminálja

Forrás: CJ Bihor

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint az ütemtervnek megfelelően épül a nagyváradi repülőtér új terminálja. Lefúrták azt a 180 cölöpöt, melyekre rászelik majd az új épület fém tartóoszlopait. Ilie Bolojan megyei tanácselnök elmondása szerint a munkálatokkal jobban haladnak a Várad és a kifutó/leszállópálya felőli részen. Augusztus végéig a teljes tartószerkezet fel lesz szerelve, és elkezdik a belső térelválasztásokat, illetve a közüzemi hálózatokra való csatlakozást.

Mint portálunk korábban beszámolt róla, a kivitelezéssel az SSAB-AG céget bízták meg, mint fővállalkozót. A beruházás célja, hogy egyetlen terminálban történjen az utasok kiszolgálása. A június utolsó hetében elkezdődött munkálatok ideje alatt – 6 hónapig – a repülőtér nem zár be, hanem az ügyfelek a régi utasterminált használhatják, mely mellé ideiglenesen konténereket tettek ki az érkezési oldalon. Mivel a parkolóhelyek száma csökkent, az utasok használnak 200 parkolóhelyet az ERA Shopping Park mellett, ahonnan az OTL által biztosított tömegközlekedési járművek szállítják őket a reptérhez. Ezek a szolgáltatások ingyenesek.

A megállapodás értelmében a felújítás után a létesítmény alkalmassá válik óránként 400 átmenő utasforgalom lebonyolítására úgy a hazai, mint a nemzetközi járatoknál. Lesz indulási/érkezési sávja a schengeni és a nem schengeni desztinációknak, és külön sáv a VIP-eknek. A földszinten kialakítanak még irodákat, boltokat, hatósági munkapontokat. A projekt révén az utasterminál beépített területe 2.925 négyzetméterről 12.500 négyzetméterre nő. A terminál előtti lebetonozott részt is növelik, parkolóhelyeket alakítanak ki és vásárolnak egy berendezést, mely alacsony hőmérsékletnél jégmentesít. A befektetés költsége nettó 177,5 millió lej, a finanszírozást európai uniós pénzforrásokból biztosítják, az infrastrukturális nagyberuházások programja (POIM 2014 – 2020) keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában