Figyelem!

2023.07.26. 11:06

Az ország nagy részét érintő viharriasztásokat adtak ki a meteorológusok, Bihar megye is érintett

Heves szélre és szélviharra vonatkozó másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) Olténiára, Munténiára, Erdély és Moldva túlnyomó részére és Dobrudzsa nyugati felére. A fővárosra szintén érvényes a riasztás.

Illusztráció

Agerpres

A szakemberek szerint a riasztás csütörtökre virradó éjszaka 2 óráig érvényes. Ebben az időszakban időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás az érintett területeken. Heves, 70-90 kilométer/órás, elszigetelten pedig akár a 100 kilométeres óránkénti sebességet is meghaladó széllökések várhatók, és zivatarokra, felhőszakadásokra és jégesőre kell számítani. A rövid idő (1-3 óra) alatt leeső csapadék mennyisége elérheti a 30-40, helyenként az 50-60 litert négyzetméterenként, különösen Erdélyben és Moldvában.
A meteorológusok egy elsőfokú (sárga), fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztást is kiadtak szerdán, amely szinte az egész ország területét érinti csütörtökre virradó éjszaka 2 óráig. Zivatarok, felhőszakadások, jégesők várhatók, a viharossá váló szél sebessége elérheti óránként az 55-70 kilométert, elszigetelten akár meghaladhatja a 80 kilométert is. A leeső csapadék mennyisége elérheti a 20-25, helyenként a 30-40 litert négyzetméterenként.
Az ANM egy másik elsőfokú riasztást is kiadott, amely csütörtökön 2 órától délelőtt 10 óráig lesz érvényben az ország déli és délkeleti részében fekvő 14 megyében és Bukarestben.
A riasztás szerint az említett térségekben továbbra is heves széllökések lesznek, melyeknek óránkénti sebessége elérheti az 55-65 kilométert. Ugyanakkor zivatarokra, felhőszakadásokra, jégesőre kell számítani. A leeső csapadék mennyisége elérheti a 20-25 litert négyzetméterenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában