Schengen

2023.06.07. 17:33

Victor Negrescu EP-képviselő: Az is elképzelhető, hogy Románia schengeni csatlakozása 2025 első felére tolódik

Agerpres

Románia számára fontos, hogy az EU Tanácsának a következő 12 hónapra kitűzött prioritásai között szerepeljen az ország schengeni csatlakozása, mert csak ez szavatolja, hogy ezt a kérdést jövőre újra megvitatják - jelentette ki az AGERPRES-nek Victor Negrescu európai parlamenti képviselő.
A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa annak kapcsán beszélt erről, hogy csütörtökön kezdődik Luxemburgban a Bel- és Igazságügyi Tanács utolsó olyan ülése, amit még a svéd uniós elnökség mandátuma alatt tartanak meg. Ennek a napirendjén nem szerepel Románia és Bulgária schengeni csatlakozása, de a testület tárgyalni fog a belső határellenőrzés nélküli térség általános helyzetéről és meghatározza a következő 12 hónap prioritásait.
'Sajnálatos módon az elmúlt hónapokban a svéd elnökség nem nyújtott világos perspektívát országunk schengeni csatlakozásának. Jelenleg nincs konszenzus, nem változott Ausztria álláspontja Románia felvételével kapcsolatban' - nyilatkozta az EP-képviselő.
Negrescu fontosnak nevezte, hogy csütörtöki ülésén a Bel- és Igazságügyi Tanács megvitatja az Európai Bizottság jelentését a schengeni rendszer általános helyzetéről, mert ez a dokumentum kitér arra is, hogy a belső határellenőrzés nélküli térséget ki kellene terjeszteni Romániára és Bulgáriára.
'Az ülésen ezután megvitatják a következő 12 hónap schengeni térségre vonatkozó prioritásait, és Románia számára fontos, hogy az EU Tanácsának prioritásai között szerepeljen a térség bővítése és az ország csatlakozása. Csak ez szavatolja, hogy ezt a kérdést jövőre újra megvitatják és az EU napirendjén marad' - fogalmazott az Európai Szocialisták Pártja (PES) alelnöki tisztségét betöltő politikus.
Negrescu elmondta, hogy három forgatókönyvet tart valószínűnek Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban. A legoptimistább változat szerint az idei második félévben a spanyol uniós elnökségnek sikerül konszenzusra juttatni a tagállamokat ebben az kérdésben, és az év végéig az EU Tanácsa rábólint az ország felvételére. Ennek az esélyét az EP-képviselő szerint azonban rontja, hogy az uniós elnöksége első hónapjában, július 23-án előre hozott választásokat tartanak Spanyolországban, és kormányváltás is lehetséges. 'A leköszönő spanyol kormány kifejezetten támogatta Románia schengeni csatlakozását, és már a legmagasabb szinten felvette a kapcsolatot az osztrák féllel, hogy megpróbáljon konszenzust teremteni' - magyarázta.
A második forgatókönyv szerint Románia csatlakozása csak a jövő évi EP-választások és az új összetételű Európai Bizottság megalakulása után kerül napirendre. A harmadik - Negrescu szerint a 'legsötétebb' - forgatókönyv szerint a román csatlakozás teljességgel lekerül az uniós napirendről, és homályba vész, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács mikor fog újra szavazni róla. Ez akkor következik be az EP-képviselő szerint, ha hatásos lesz az osztrák jobboldali pártoknak a Románián áthaladó menekülthullámmal való riogatása.
A politikus szerint gyakorlatilag az is elképzelhető, hogy Románia schengeni csatlakozása 2025 első felére tolódjon, amikor Lengyelország fogja betölteni az EU Tanácsának soros elnökségét.
'Ha ez megtörténik, akkor (...) bebizonyosodik, hogy az egyhangú szavazási rendszer ebben a kérdésben nem működhet. És az is bebizonyosodna, hogy sajnos a tagállamok nyilatkozatai ellenére egyiknek sem sikerült a Románia számára fontos konszenzust megteremtenie, és az európai ügyek kezelésének teljes rendszerét mélyrehatóan meg kellene reformálnunk' - nyilatkozta a PSD EP-képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában