Környezetvédelem

2023.06.07. 17:47

Tánczos: Nem valószínű, hogy a Dnyeperen történt szennyeződés számottevő mennyiségben elérné Romániát

Agerpres

A Fekete-tenger messze van a Dnyeper folyón keletkezett szennyeződéstől, ami nem valószínű, hogy rövid időn belül vagy számottevő mennyiségben elérje Romániát - közölte szerdán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.
A tárcavezetőt a minisztérium Facebook-oldalán megjelentett közlemény idézte. Tánczos azokra az információkra reagált, amelyek szerint elindult egy szennyező hullám a Dnyeper folyón a Nova Kahovka-i víztározó gátjának felrobbantása nyomán.
A közlemény szerint a miniszter rámutatott, hogy az ukrán hatóságoknak számos nehézséggel kell szembenézniük, a tengeri aknák miatt nehéz megfigyelés alatt tartani a térséget, de a Fekete-tenger messze van ettől a szennyeződéstől, a szakértők nem tartják valószínűnek, hogy az rövid időn belül vagy számottevő mennyiségben elérné Romániát. Ukrán hivatali kollégája arról biztosította, hogy ha kiderül, hogy a szennyezés valós veszélyt jelent a Fekete-tengerre, arról azonnal tájékoztatni fogják a román felet a diplomáciai csatornákon - tette hozzá Tánczos Barna.
Az ukrajnai Herszon régióban található, orosz ellenőrzés alatt álló kahovkai víztározó gátját kedden robbantották fel. Moszkva szerint az ukrán erők idézték elő a detonációt, Ukrajna és több nyugati szakértő azonban azt állítja, hogy az oroszok robbantották fel a gátat, hogy meghiúsítsák az ukrán csapatok esetleges ellentámadását a térségben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában