Románia

2023.06.08. 16:17

Rafila szerint az egészségügyi alkalmazottak követeléseinek több mint a fele rendeződik a következő időszakban

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy a következő időszakban az általános sztrájkot kilátásba helyező egészségügyi alkalmazottak követeléseinek több mint a fele rendeződik.

Agerpres
A kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta, hogy a kollektív munkaszerződés aláírása, a létszámstop feloldása, a vakációs utalványok biztosítása és a bizonyos egészségügyi alkalmazotti kategóriák béremeléséről szóló sürgősségi rendelet elfogadása a kormány felelős hozzáállását bizonyítják a szakszervezetek kéréseihez.
Rafila közlése szerint az egészségügy problémáinak egy részére sikerült megoldást találni, és reményét fejezte ki, hogy a kormány intézkedéseit a szakszervezetek elégségesnek tartják, és elkerülhető az általános sztrájk.
Arra az újságírói felvetésre, hogy a szakszervezetek kérése szerint az orvosi ügyeletért járó bérpótlékot nem a 2018-as, hanem a jelenlegi fizetés alapján kellene kiszámolni, a miniszter kijelentette: erre csak egy átmeneti megoldást lehetne találni, ezt a méltánytalanságot a jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény fogja felszámolni. Hozzátette, hogy az átmeneti megoldást az egészségügyi szakszervezetekkel konzultálva fogja kidolgozni a minisztérium.
Rafila elhárította a válaszadást arra a kérdésre, hogy lesznek-e az egészségügyben újabb béremelések, arra hivatkozva, hogy nem szeretne spekulációkba bocsátkozni. 'Várom, hogy (a szakszervezetekkel) közösen találjunk egy olyan megoldást, amit mindannyian fel tudunk vállalni' - jelentette ki.
A miniszter fontosnak nevezte, hogy most már valamennyi egészségügyi alkalmazott fizetése a bértörvényben előírt maximális szintre emelkedett. Emlékeztetett arra, hogy a csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet értelmében 'több tízezer' személynek nő a bére.
A sajtótájékoztatón jelenlévő Dan Cărbunaru kormányszóvivő elmondta, hogy a rendelet hatálya alá eső egészségügyi alkalmazottaknak 2 és 5 százalék közötti arányban emelkedik a fizetése.
Az egyik egészségügyi szakszervezet tagjainak egy csoportja több mint egy órán át tüntetett a kormánypalotánál, majd az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium előtt álltak sztrájkőrséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában