Trianon

2023.06.04. 15:37

Kulturális miniszter: a trianoni szerződés évfordulója Románia történelmének egyik legfontosabb napja

Agerpres

A trianoni békeszerződés évfordulója Románia történelmének egyik legfontosabb napja - jelentette ki vasárnapi Facebook-bejegyzésében Lucian Romaşcanu kulturális miniszter.

"Ma ünnepeljük Románia történelmének egyik legfontosabb napját, azt a napot, amikor a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban aláírt szerződéssel a románok elérték, hogy nemzetközileg elismerjék azon határaikat, amelyekért hősiesen harcoltak a Nagy Háborúban. Nagy-Románia első alkalommal egyesítette a románok többségét egyazon állam határain belül, és köszönet illeti Emmanuel de Martonne francia geográfust is, aki segített az új határokat az etnikai valóságnak megfelelően meghúzni' - olvasható a kulturális miniszter bejegyzésében.

Romaşcanu ugyanakkor gratulál Titus Corlăţean szenátornak és a Szociáldemokrata Párt törvényhozóinak, akik javasolták, hogy foglalják jogszabályba, hogy június 4-ét a trianoni szerződés napjává nyilvánítják. Erről a 2020/256-os törvény rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában