Oktatás

2023.06.01. 21:50

Iohannis: remélem, hogy a pedagógusok kedden visszatérnek az iskolába

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön kijelentette, a sztrájk "egy kicsit sokáig tartott", és reméli, hogy a tanárok kedden visszatérnek az iskolába, megemlítve, hogy a kormány mindent megadott nekik, amit kértek.

Agerpres

"A sztrájk egy kicsit sokáig tartott, és felmerül a kérdés, hogy ki tárgyal a tanárok nevében, mivel a szakszervezeti vezetők jönnek-mennek. De ők csak egyfajta közvetítők, mint Önök, a média is; a kormány mond nekik valamit, ők elmennek és konzultálnak az emberekkel. Rendkívül nehéz elképzelni, hogyan működhet ilyen alapon egy tárgyalás. Ezért döntött a miniszterelnök nagyon helyesen úgy, hogy ezt a rendeletet kiadja. Miért? Mert mindannyian, én is, a kormány is, a koalíció is, megértettük, hogy ezek jogos követelések, és garantáljuk őket, függetlenül attól, hogy miként zajlanak a tárgyalások ezekkel a szakszervezeti képviselőkkel" – jelentette ki Iohannis a Moldovai Köztársaságban tartott sajtótájékoztatóján, ahol az Európai Politikai Közösség (EPC) második csúcstalálkozóján vett részt.

Az államfő kifejtette azon reményét, hogy a tanügyi alkalmazottak keddtől visszatérnek a munkájukhoz, mivel meglátásában "már nincs miért sztrájkolniuk".

A közepes és hosszú távú intézkedésekre garanciát kaptak, azonnali béremelésben részesülnek, és a kormány rendelettel szavatolja, hogy a 2024-re ígért béremeléseket betartja, mutatott rá. Hozzátette, véleménye szerint nagyon sok pedagógus, aki amúgy is úgy gondolja, hogy túl hosszú volt a sztrájk, vissza fog térni a tanításhoz.

"Egyébként is, ki veszi a merészséget, hogy megnehezítse az országos vizsgák lebonyolítását? Egy generációnak le kell tennie az érettségi vizsgát, hogy egyetemre mehessen. Megnehezítjük ezt számukra? A nyolcadikosoknak is le kell tenniük a képességfelmérő vizsgát. Miután a kormány mindent megadott nekik, amit kértek – ismétlem, mindent megadtak nekik, amit kértek –, most milyen alapon kellene sztrájkolniuk? És ha az országos és a megyei szakszervezeti vezetők nem értenek egyet, a tanárok nagyon jól meg fogják érteni ezt" – szögezte le Iohannis.

Az államfő szerint ugyanakkor "közel 30 éven át az egész politikai osztály elhanyagolta az oktatást", és hogy az általa kezdeményezett projekt, a Képzett Románia volt az a keret, amelyben ez a terület először került "a megérdemelt szintre".

Iohannis nyomatékosította, hogy bár igaz az, hogy a tanítást elhivatottsággal kell végezni, de a tanároknak is meg kell kapniuk, ami nekik jár, tehát követeléseik jogosak, joggal háborodtak fel akkor, amikor az oktatási törvény tervezetéből a parlament vitáján kivették a bérezésre vonatkozó részt, mert annak egyik cikkében szerepelt az, hogy egy kezdő tanár fizetése nem lehet kisebb az országos átlagbérnél. "Egyszer és mindenkorra be kell látnunk, hogy többre jogosultak, mint amit eddig kaptak. Ez az alapvető, elvi rész. A sztrájk megmutatta a politikusoknak és a románoknak, hogy a tanárok is tudják, hogyan kell követelni a jogaikat" – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában