Járványhelyzet

2023.06.28. 17:42

FRISSÍTVE | Jóváhagyta a CNSU a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt járványügyi készültség megszüntetését

Agerpres

Jóváhagyta szerdán az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt járványügyi készültség megszüntetését Romániában.
A kormány szerdai közleménye értelmében Marcel Ciolacu miniszterelnök összehívta kedd este az Országos Vészhelyzeti Bizottságot, amely a járványügyi készültség megszüntetéséről határozott.
A döntéshez hozzájárult, hogy az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti bizottságának legutóbbi jelentésében megállapították, hogy világszerte csökkenő tendenciát mutat a COVID-19 okozta elhalálozások, a koronavírus miatt kórházba kerülők és az intenzív terápiás ellátásra szorulók száma, illetve növekszik a lakosság immunitása. Emellett a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus is kijelentette, hogy a koronavírus már nem minősül nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek - hangsúlyozták a kormány közleményében.

Az egészségügyi minisztérium szerdai közleményében rámutatott, a járványügyi készültség feloldásával megszűnnek a koronavírusos betegek kezelésére létrehozott külön kórházi osztályok és az állapotfelmérő központok. Eltörlik a Covid-pótlékot is, és 2023. július 1-jétől a Különleges Távközlési Szolgálat nem ad ki a koronavírus elleni beoltottságot tanúsító igazolványt.
A szaktárca továbbra is azt javasolja a magukon a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelő személyeknek, hogy teszteltessék magukat, ne érintkezzenek másokkal, vagy hordjanak maszkot, és forduljanak orvoshoz, ha tüneteik súlyosbodnak, vagy ha 65 éven felüliek és más betegségeik is vannak.
Az egészségügyi intézményeknek és az orvosi laboratóriumoknak továbbra is jelenteniük kell a koronavírusos megbetegedések számát - derül még ki a minisztériumi közleményből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában