Általános sztrájk

2023.06.12. 16:19

Hăncescu (FSLI): A megyei szakszervezeti vezetők felhatalmaztak minket a sztrájk felfüggesztésére

A tanügyi szakszervezetek megyei vezetői 51-6 szavazataránnyal az általános sztrájk felfüggesztése mellett döntöttek - jelentette be hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Simion Hăncescu.

Forrás: Facebook/Simion Hancescu

Agerpres

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke emlékeztetett: teljesült az a kérésük, hogy az oktatásban dolgozók fizetése 2024. január elsejétől az új közalkalmazotti bértörvényben előírt emelés 50 százalékával nőjön, ez az intézkedés bekerült a kormány által hétfőn elfogadott sürgősségi rendelet szövegébe.
Hăncescu elmondta, a megyei szakszervezeti vezetők egy része így is elégedetlen az elért eredményekkel. 'De nincs értelme eltitkolni azoknak a nagyon magas arányát, akik azt mondták, hogy visszatérnek a tantermekbe, ha ezeket a dolgokat megoldják (...). Az igazság pedig az, hogy a megyei vezetők felhatalmaztak minket a sztrájk felfüggesztésére, többségük, 57-ből 51 erre szavazott' - számolt be a szakszervezeti vezető.
Hăncescu kijelentette: ha a kormány nem tartja be a sürgősségi rendelet előírásait, 'akkor nyilvánvalóan ez a politikai osztály vagy azok, akikkel tárgyaltunk, teljesen megbízhatatlanok, és még gúnyt is űztek belőlünk'.
Hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség a sztrájk felfüggesztéséről döntött.
Közleményük szerint a munkabeszüntetés felfüggesztésének feltétele, hogy a kormány hétfői ülésén elfogadásra váró sürgősségi rendelet külön cikkelyben rögzítse: az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája a legmagasabb közalkalmazotti bér 23 százalékának megfelelő országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd, és 2024. január 1-jétől az új törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában