Egyeztetések

2023.06.09. 16:37

Hăncescu (FSLI): A kormány évi 1500 lejes pluszjuttatást kínál

Forrás: Facebook/FSLI Romania

Agerpres

A kormány évi 1500 lejes pluszjuttatást kínál a tanügyi alkalmazottaknak, az összeget minden év októberében kapnák meg, 2027-ig - számolt be a kabinet legújabb ajánlatáról a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének elnöke pénteken, a kormány képviselőivel folytatott egyeztetés után.

Simion Hăncescu rámutatott, a tárgyalásokon ezúttal is azt kérték a kormánytól, hogy a tanügyi dolgozók már 2024. január 1-jétől kapják meg a készülő új közalkalmazotti bértörvényben előirányzott teljes béremelést. A kabinet képviselőitől azt a választ kapták, hogy ezt nem áll módjukban teljesíteni, de készek a jelenlegi és az új törvényben megszabott bérek különbségének 45 százalékával emelni a fizetéseket jövő év elejétől a korábban javasolt 40 százalék helyett. Emellett a tanügyi dolgozók kapnának egy 1500 lejes pluszjuttatást évente egyszer, október 5-én, egészen 2027-ig.

"Ez a kormány ajánlata. Konzultálni fogunk az emberekkel, mert ahogy mindig is mondtuk: ők kezdték el a sztrájkot, ők döntenek arról, hogy abbahagyják-e vagy sem" - fogalmazott.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor hangsúlyozta, nincs rendjén, hogy nyomást gyakorolnak a tanügyi alkalmazottakra a sztrájk beszüntetése érdekében. "Ez egy óriási hiba, amelyik csak növeli a feszültséget a tanügyi rendszerben" - tette hozzá. Nistor ugyanakkor ismét hangsúlyozta, hogy a tanárok nemcsak béremelésért harcolnak, hanem az oktatási ráfordítások növeléséért is.

Pénteken a tanügyi szakszervezetek több ezer tagja tüntetett Bukarestben, előbb a kormánypalota, majd az elnöki palota előtt.

A kormány a csütörtöki ülésén 'pótlólagos garanciaként' egy szándéknyilatkozatot fogadott el a pedagógusok bérezésének javításáról, amelynek függeléke szerint az új közalkalmazotti bértörvényben a kezdő tanárok, illetve egyetemi asszisztensek bérét a 2023-as társadalombiztosítási költségvetésnél alkalmazott országos átlagfizetés szintjére emelik.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor erre reagálva azt nyilatkozta, hogy a kormány által elfogadott memorandum nem sok jogi garanciát nyújt a tanügyi alkalmazottak követeléseinek rendezésére. Hozzátette, hogy a szakszervezeteknek vannak olyan kéréseik is, amelyek nem kerültek be a dokumentumba. Ezért Nistor arra kérte a tanügyi alkalmazottakat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a pénteki bukaresti tiltakozó felvonuláson.

Az érdekvédelmi szervezeteknek a hét elején kiadott közleménye értelmében június 6-án 134.007 szakszervezeti tag sztrájkolt, azaz a munkabeszüntetés kirobbantását aláírásukkal támogató tanügyi alkalmazottak 86,93 százaléka.

A tanügyi általános sztrájk május 22-én kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában