Közlemény

2023.06.29. 11:16

Folytatják a tiltakozó akciókat az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség tagjai

Folytatja a tiltakozó akciókat az Egészségügyi Szolidaritás (Solidaritatea Sanitară) szakszervezeti szövetség. Csütörtökön új akciót indít a váltott műszakban dolgozó egészségügyi alkalmazottak érdekeiért - derül ki a szervezet közleményéből.

Illusztráció

Agerpres

A dokumentum szerint a szakszervezetisek távolról sem tartják kielégítőnek a kormány ajánlatát, amely szerintük tovább mélyíti a különböző munkavállaló-kategóriák közötti megkülönböztetést. Ezért a Solidaritatea Sanitară csütörtökön újabb akcióba kezd a váltott műszakban dolgozó egészségügyi alkalmazottak érdekeinek érvényesítéséért.
A tiltakozók azzal fenyegetőznek, hogy amennyiben nem kapnak méltányos juttatást a váltott műszakért, illetve a ledolgozott hivatalos szabadnapokért, akkor nem fogják biztosítani az egészségügyi ellátás folytonosságát.
Hangsúlyozzák, az egészségügyi ellátás folytonosságáért áldozatokat hoznak az egészségügyi alkalmazottak és családjaik; jogosultak tehát az elvégzett munkával arányos juttatásra. Ezt a jelenlegi alapbér összegéből kell kiszámolni - írják.
A szakszervezetisek kérik, hogy a készülő bértörvény kiemelt órabért biztosítson az éjszakai műszakért és a hivatalos munkaszüneti napokon végzett munkáért, csökkentsék a váltott műszakban dolgozó egészségügyi dolgozók nyugdíjkorhatárát, és a váltott műszakot sorolják a különleges munkakörülmények közé.
Kérik továbbá, hogy a műszakváltásra fordított időt munkaidőként kezeljék, és műszakonként 30 perces étkezési szüneteket vezessenek be, amelyek időtartama 8 órásnál hosszabb műszakok esetén arányosan nő. Azt is szeretnék elérni, hogy vezessenek nyilvántartást az alkalmazottak megbetegedéseiről, hogy váljon egyértelművé a munkakörülmények és az egészségügyi kockázatok közötti összefüggés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában