Vége

2023.06.12. 11:35

Felfüggesztették a sztrájkot a tanügyi szakszervezetek

Illusztráció

Agerpres

A sztrájk felfüggesztéséről döntött hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség.
Közleményük szerint a munkabeszüntetés felfüggesztésének feltétele, hogy a kormány hétfői ülésén elfogadásra váró sürgősségi rendelet külön cikkelyben rögzítse: az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája a legmagasabb közalkalmazotti bér 23 százalékának megfelelő országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd, és 2024. január 1-jétől az új törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben.
A szakszervezetek ugyanakkor közölték, hogy amennyiben az új bértörvénybe nem foglalják bele a kormányrendeletben megfogalmazott bérezési alapelveket, újból sztrájkba kezdenek. A kormány hétfőn ülésezik, hogy elfogadja a tanügyi alkalmazottak bérezésére vonatkozó jogszabálytervezeteket.
A munkaügyi minisztérium vasárnap bocsátotta közvitára a sürgősségi rendelet tervezetét, amely értelmében 2023. június elsejei hatállyal a közoktatás és felsőoktatás pedagógusainak és a kisegítő tanszemélyzetnek az alapfizetése havi bruttó 1300 lejjel nő. A kisegítő személyzet havi fizetése bruttó 400 lejjel emelkedik.
Ugyanakkor az európai alapokért felelős minisztérium által beterjesztett tervezet 2027-ig évente egyszer, az oktatás nemzetközi napján, azaz október 5-én egy 1500 lejes prémiumot biztosítana az oktatóknak és 500 lejes prémiumot a kisegítő személyzetnek. A tanügyi alkalmazottak május 22-én robbantották ki a sztrájkot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában