Vihar

2023.06.12. 09:13

Több tucat háztartást árasztott el a víz országszerte

Forrás: alba24.ro

Agerpres

Több házat és pincét elárasztott a víz vasárnap este a Fehér megyei Sárdon a közeli folyóvizek kiáradása miatt. Gyulafehérváron és Balázsfalván tömbházak pincéibe került víz a hirtelen lezúduló, a csatornahálózat kapacitását meghaladó csapadék miatt. A Fehér megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) hétfő reggeli összesítése szerint Sárdon 80 háztartást öntött el a víz, ebből körülbelül 40 ház vagy pince.
Az áradás miatt egy ideig nem lehetett közlekedni Sárdon a 74-es országút egy százméteres szakaszán, illetve Sárd és Magyarigen között a 107H jelzésű megyei úton, mintegy 1,2 kilométeren. Magyarigenben 9 pincét öntött el a víz. Mindkét településen szünetelt az áramszolgáltatás. Gyulafehérváron a csatornahálózat kapacitását meghaladó csapadékmennyiség miatt 12 pincét árasztott el a víz, ebből kettő tömbházé. Balázsfalván 21 alagsorba folyt be a víz, ebből egy tömbház pincéje, és egy mélygarázst is elárasztott az esővíz. 
A megye több településén is utak, hidak, pallók váltak járhatatlanná az áradások miatt. Több mint száz tűzoltót mozgósítottak a víz kiszivattyúzására, a lakosságnak hat Ro-Alert figyelmeztetést küldtek ki - tájékoztat a katasztrófavédelem.
Háztartásokból, udvarokból, pincékből és mélygarázsokból kellett kiszivattyúzni a vizet vasárnap este Szeben megyében is - közölte a katasztrófavédelmi felügyelőség. A tájékoztatás szerint 25 esethez riasztották őket vasárnap este, húsz tűzoltó dolgozott a víz kiszivattyúzásán. A nagyszebeni Spartacus utcában egy fát és egy oszlopot döntött ki a szél, a katasztrófavédelem beavatkozására volt szükség az eltávolításukhoz.
A tűzoltóknak Temesváron egy kidőlt fát kellett eltávolítaniuk, Nagyszentmiklóson pedig több udvarról és épületből kellett kiszivattyúzniuk a vizet a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. A Temes megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint veszélyes meteorológiai jelenségekre vonatkozó harmadfokú (vörös) riasztást adtak ki Nagyszentmiklós, Óbesenyő, Csanád, Sárafalva, Óbéba és Valkány településekre. A lakosságot a Ro-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a veszélyre. Nagyszentmiklóson hat udvarból, öt házból, egy alagsorból, öt pincéből és két gazdasági épületből kellett kiszivattyúzni a vizet - közölte az intézmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában