Szentmise

2023.06.07. 17:43

Elsőáldozás Margittán

Kettős ünnepe volt a margittai katolikus közösségnek június 4-én, Szentháromság vasárnapján, mivel nyolc fiatal – öt fiú és három leány – első alkalommal vette magához az oltáriszentséget. A szentmisét Blaga Antoniu segédlelkész celebrálta, aki a fiatalok felkészítésében is döntő szerepet vállalt. Tóth Attila-Levente plébános volt az ünnepi alkalom koncelebránsa.

Szőke Ferenc

Ünnepélyes bevonulással kezdődött a szentmise, melynek során a szülők kísérték gyerekeiket és áldásukat adták rájuk. Utána a gyerekek az oltárhoz vonultak, ahol elfoglalták helyeiket. „Eljött az a pillanat, amit már nagyon régen vártunk, sokat imádkoztunk azért, hogy eljussanak idáig a gyerekek. Imádkozzunk azért, hogy az elkövetkező időszakban is komolyan vegyék hitüket, érezzék azt, hogy jó kereszténynek lenni” – mondta Blaga Antoniu a szentmise bevezető részében. Ezt követően a Szentháromságról, a három isteni személyről beszélt: Atya, Fiú Szentlélek. Ennek misztériuma nehezen érthető, de a hit segít ebben. „Fontos, hogy a Szentháromság jelen legyen életünk minden pillanatában” – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a gyerekek fejében a mennyei Atya képe földi szüleik viselkedése, megnyilvánulásai alapján alakul ki. Amilyennek látja szüleit, olyannak képzeli el az Atyát. A Fiúról már lehet konkrét elképzelés, hiszen a Földön élő személy volt, és most is mindig közöttünk van. A Szentlélek pedig a harmadik isteni személy, aki egylényegű az Atyával és a Fiúval – mondta az ünnepi szónok.

A gyerekek meggyújtották az elsőáldozási gyertyát és megújították keresztségi fogadalmukat, majd első alkalommal vehették magukhoz Krisztus testét és vérét. Elsőáldozásukat felkészülés és szentgyónás előzte meg. A prédikáció végén Blaga Antoniu köszönetet mondott a gyerekeknek, amiért kitartóan jártak a hittanórára, sokszor már fáradtan is, és kifejezte háláját a szülőknek is a segítségért, a jó hozzáállásért. Utána a gyerekeket sorra magához szólította és átadta nekik az elsőáldozási emléklapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában