Oktatás

2023.06.01. 11:22

Ciucă újabb tárgyalásokra várja csütörtökön a tanügyi szakszervezeteket

A kormány sajtóirodája megerősítette, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön újabb megbeszélésre várja a Victoria-palotába az oktatási szakszervezetek képviselőit.

Agerpres

Az intézmény arról tájékoztatott, hogy a tárgyalásokra kitűzött időpont 12.30. 

A miniszterelnök szerda este újra tárgyalt a Victoria-palotában a tanügyi szakszervezetek vezetőivel, akikkel ismertette azokat a béremeléseket, amelyeket a csütörtöki ülésén készül elfogadni a kabinet. A kormány sajtóirodája szerint az egyeztetéseken Nicolae Ciucă mellett Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, Marius Budăi munkaügyi miniszter, az oktatási tárca vezetője, Ligia Deca és Marian Neacşu kormányfőtitkár is részt vett. A találkozón a kormány képviselői a sztrájk befejezésére szólították fel a tanügyi alkalmazottakat.

A tárgyalásokon a szakszervezeti vezetők megismerhették annak a sürgősségi rendeletnek a már közvitára bocsátott szövegét, amelyet csütörtöki ülésén készül elfogadni a kabinet. E szerint júniustól a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet bére bruttó 1000 lejjel, a kisegítő személyzeté bruttó 400 lejjel nő.

A szakszervezetek nem fogadták el a kormány ajánlatát, az általános sztrájk a tanügyben folytatódik. "A sztrájkot folytatjuk, legyen világos. Nem fogadták el (a szakszervezeti tagok - szerk. megj.) a bruttó 1000 lejes fizetésemelést sem. Nagyobb összeget kérnek, nettó 2000 lejes béremelést" – nyilatkozta szerda este a sajtónak Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában