Oktatás

2023.06.05. 12:14

Ciucă: Nekifogtunk a bérezés méltányos újragondolásának

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A minőségi oktatás kedvező körülményeinek fontosságára hívta fel a figyelmet hétfőn, az oktatás napján Nicolae Ciucă miniszterelnök. Ciucă azt írta üzenetében, a kormány elkezdte a bérezési rendszer méltányos újragondolását, de a szükséges erőforrások tekintetében felelősségteljes és realista hozzáállásra van szükség.

'A gyermekeink jövőjét meghatározó fordulóponthoz érkeztünk a romániai oktatás tekintetében. A tanügyi sztrájk egy olyan realitásból eredt, ami párbeszéd útján javítható, és én miniszterelnökként tiszteletről és nyitottságról tettem tanúbizonyságot a tanügyi rendszer képviselőivel folytatott konzultációk során, illetve a megfogalmazott követelésekre válaszként elfogadott intézkedésekkel. Mindannyian szeretnénk megteremteni a minőségi oktatás kedvező kereteit, ezt fel is vállaltuk és neki is fogtunk a bérezés méltányos újragondolásának - ezt közöltük is tárgyalópartnereinkkel. Ezeket a kérdéseket azonban felelősséggel és realizmussal kezeljük, kijelölve a prioritást élvező szükséges erőforrásokat' - üzente a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă hozzátette, a kormány elfoglalhatóvá tette a szabad tanári állásokat, az új bértábla biztosítja a tanárok fizetésemelését, dolgoznak az iskolai infrastruktúra korszerűsítésén. Az országos helyreállítási tervből (PNRR) 3,6 milliárd eurót különítenek el bölcsődék, óvodák, iskolák építésére illetve felújítására és digitalizálására. Az összeget állami költségvetésből egészítik ki - sorolta.

A kormányfő hangsúlyozta az oktatás fontosságát, kifejtette, hogy a fiatal nemzedékek nevelése a tanárok, szülők és az egész társadalom 'állandó felelőssége'.

Az oktatás napja apropóján Ciucă felidézte, hogy azért esett a választás erre a dátumra, mert ekkor született az első román nyelvű iskola megalapítója, Gheorghe Lazăr.

A tanárokhoz intézett üzenetében Ciucă végül ismét tiszteletét fejezi ki választott hivatásuk iránt. "Önök a partnereink ebben az egész folyamatban, amellyel a romániai iskolákba és az oktatási törvény megvalósításába vetett bizalmat szeretnénk megerősíteni" - üzente a miniszterelnök az oktatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában