Megszavazták

2023.06.26. 17:43

Ciolacu: Véget vetettünk a törvényhozók különnyugdíjának

Agerpres

A törvényhozók különnyugdíjának felszámolásával Románia behozza a lemaradását a PNRR keretében történő második és harmadik kifizetési kérelem jóváhagyása terén - jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfőn, miután a parlament két házának együttes plénuma megszavazta a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvénymódosító javaslatot.
'Szeretném emlékeztetni: nekem nincs különnyugdíjam. Mindkét mandátumom idején a mandátum utolsó napján benyújtottam lemondásomat. Azt hiszem, ha minden törvényhozó ezt tette volna, most nem kellene képmutatóan egyiktől a másikhoz tologatni a sikereket és a kudarcokat' - mondta Ciolacu.
A kormányfő kijelentette, négy egymást követő jobboldali kormánynak 'elegendő ideje lett volna megoldani ezeket a problémákat'.
Azt is kifejtette, hogy azért kezdték a különnyugdíjak reformját a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjával, mert 'nem kérheted más kategóriáktól, hogy lemondjanak róla, amíg te megtartod ezeket a kiváltságaidat'.
Ugyanakkor hozzátette, hogy az európai parlamenti képviselők és 'a világ majdnem minden parlamentjének' törvényhozói jogosultak különnyugdíjra, de a politikusoknak saját országuk állampolgárainak követelményeire kell figyelniük.
'Tizenegy nappal ezelőtt megmondtam. Ma láthatták, hogy széles többséggel, 382 szavazattal véget vetettünk a törvényhozók különnyugdíjának' - jelentette ki, hozzátéve, hogy a következő megszavazásra váró törvény a nyugdíj és az állami fizetés halmozásának megtiltása lesz.
A képviselőház és a szenátus együttes plénuma hétfőn szavazta meg a törvényhozók különnyugdíját eltörlő törvénytervezetet. A tervezetet 382 támogató szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el a parlament; három törvényhozó nem szavazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában