Sztrájk

2023.06.07. 16:18

Ciolacu: Most már a tanügyi szakszervezetek összes kezdeti követelése teljesült, le kell zárni a tanévet

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu szerdán kijelentette, hogy tekintettel a tanügyi szakszervezetek követeléseinek teljesítéséről szóló koalíciós megállapodás létrejöttére, a pedagógusoknak vissza kellene térniük az osztálytermekbe, mert a tanévet le kell zárni.

Agerpres
Egy bukaresti rendezvény végén a politikus a sajtónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az igazságügyi minisztérium tisztázta a sürgősségi rendeletek mellékleteivel és indoklásával kapcsolatos jogi tudnivalókat. Ezzel arra utalt, hogy a kormány a tanügyi alkalmazottak júniusi béremeléséről szóló múlt heti sürgősségi rendelet indoklásába foglalta azt az ígéretet, miszerint a jövő évtől hatályba lépő közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája az országos bruttó átlagfizetésnél kezdődik majd.
'Úgy gondolom, hogy (...) most már a szakszervezeti vezetők összes kezdeti követelése teljesült, (...) van egy memorandumunk is, van egy rendeletünk is (...). Ettől kezdve gondolnunk kell a gyerekekre, le kell zárnunk a tanévet, és aztán a munkaügyi miniszterrel együtt július 15-ig kidolgozzuk az új bértáblát, ahogy azt vállaltuk' - fogalmazott a PSD vezetője.
Azzal kapcsolatban, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nem írta alá a tanügyi szakszervezetek követeléseinek teljesítését szavatoló megállapodást, Ciolacu kijelentette: 'Először is ez nem egy politikai egyezség, hanem a közös kötelezettségvállalásunk Nicolae Ciucă úrral, a két legnagyobb párt kötelezettségvállalása (...) Tapasztalhatták, hogy a szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalásokon magam is részt vettem a kormányfő mellett (...)'.
Arra a kérdésre, hogy jövő héten átveszi-e a miniszterelnöki tisztséget, a politikus azt válaszolta: 'előbb érjen véget a tanügyi sztrájk'.
Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu szerdán bejelentették: a koalíció vezetői politikai megállapodásban rögzítették, hogy szavatolják a tanügyi szakszervezetek által kért fizetésemelések belefoglalását az új közalkalmazotti bértörvénybe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában