Kormányfőcsere

2023.06.12. 17:37

Ciolacu a miniszterelnök lemondásáról: szilárdabb lett a romániai demokrácia

Agerpres

Romániában megszilárdult a demokrácia, és először fordul elő, hogy a nagy pártok betartják az ígéretüket - mondta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn, miután Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentette a lemondását.
A parlamentben nyilatkozó Marcel Ciolacu köszönetet mondott a Nemzeti Liberális Párt elnökének, Nicolae Ciucának, hangsúlyozva, hogy meglátása szerint lemondásával szilárdabb lett a romániai demokrácia.
"Ez az első alkalom, amikor a legjelentősebb politikai pártok vezetői betartják az ígéretüket, és mi büszkék lehetünk erre, függetlenül attól, hogy miként tekintjük a helyzetet" - fogalmazott.
A PSD elnöke örömét fejezte ki, hogy a kormányfővel közösen sikerült megtalálniuk a legjobb megoldásokat a tanügyi sztrájk lezárására, és így néhány kisebb módosítástól eltekintve megtarthatják az országos vizsgákat az eredeti menetrend szerint. Mint mondta, Nicolae Ciucával abban állapodtak meg, hogy pénteken folytatják a tárgyalásokat a szakszervezeti vezetőkkel és a munkaügyi miniszterrel, és az ígéreteknek megfelelően július 15-éig elkészül az új ágazati bértábla.
A koalíciós egyezmény esetleges módosításával kapcsolatos felvetésre Ciolacu leszögezte, a koalíciós megállapodásokra a parlamenti többség biztosításáért van szükség. "A PSD-vel és a PNL-vel már adott volt a többség, de ezt szélesebbé akartuk tenni és szeretnénk a továbbiakban is, ezért vontuk be az RMDSZ-t és a nemzeti kisebbségeket" - jelentette ki. Hozzátette, nem lehet eltekinteni attól, hogy egyes miniszterek - például Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter - nagyon jó eredményeket értek el, ezért nekik folytatniuk kell a munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában