Kormányülés

2023.06.30. 17:14

Barbu: Az állam nem avatkozik be az árképzésbe a mezőgazdasági termelők, nyersanyagtermelők esetében

Az állam nem szab felső árhatárt a mezőgazdasági termelők számára és semmiféleképpen nem avatkozik be esetükben a piaci árképzésbe - jelentette ki a pénteki kormányülés végén Florin Barbu mezőgazdasági miniszter.

Agerpres

A miniszter ezt azt követően szögezte le, hogy a Ciolacu-kabinet elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amelynek célja az alapélelmiszerek drágulásának megfékezése.
'A mezőgazdasági termelők árképzését nem korlátozzuk, semmilyen módon nem avatkozunk be a mezőgazdasági termelők, a nyersanyagtermelők értékesítési árainak megszabásába, mivel az ő haszonkulcsuk amúgy is kicsi a nyersanyag romlandósága miatt. Ezzel a jogszabállyal egy olyan megoldást vezetünk be, amelyről minden érintett féllel egyeztettünk, és amely három hónapos időszakra korlátozza az egyes alapvető élelmiszerek feldolgozására és forgalmazására alkalmazott kereskedelmi árréseket, hogy ezen termékkategóriák árai csökkenjenek, a lakosság vásárlóereje pedig növekedjen' - mondta Barbu.
A sürgősségi rendelet szerint a feldolgozók legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest. Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. A kereskedők legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva.
Barbu szerint az intézkedés rá fogja vezetni a lakosságot, hogy ismét hazai termékeket vásároljon, és védeni fogja fog az infláció által sújtott kis- és középkeresetűek vásárlóerejét.
A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 30-ik napon lép érvénybe.
A rendelet az alapélelmiszerekre érvényes - szögezte le a miniszter.
Ugyanakkor ellenőrzéseket helyezett kilátásba az élelmiszerüzletekben, hozzátéve, hogy aki nem tartja tiszteletben a rendelkezést, szankciókra számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában