Tervezet

2023.06.07. 18:21

Az epertermesztők állami támogatásáról nyújtott be törvénytervezetet az RMDSZ

Illusztráció

Agerpres

Az epertermesztők állami támogatásáról szóló törvénytervezetet iktatott szerdán a parlamentben az RMDSZ.
A jogszabályjavaslat egyik kezdeményezője, Magyar Lóránd Szatmár megyei képviselő rámutatott arra, hogy az elmúlt időszakban az epertermesztők számos hátrányos megkülönböztetésben részesültek, ugyanis a de minimis támogató programok esetében sem a gyümölcsök, sem a zöldségek kategóriájába nem kerültek bele.
A politikus elmondta, hogy az RMDSZ tervezete szerint a PFA-ként, családi- és egyéni vállalkozásként, jogi személyként vagy mezőgazdasági termelőszövetkezetként tevékenykedő epertermesztők hektáronként 10 ezer lejes állami támogatásra lennének jogosultak, ha legalább 0,3 hektáron vagy legalább 500 négyzetméteren lévő fóliasátorban hektáronként legkevesebb 5000 kg epret termesztenek és ebből hektáronként 3000 kg epret értékesítenek minden év november elsejéig.
"Nemcsak Szatmáron, de Erdély több pontján a helyi gazdaságok számára az epertermesztés nagy jelentőséggel bír. Nemcsak munkahelyeket teremt, de serkenti a helyi kereskedelmet és nagymértékben hozzájárul a vidékfejlesztéshez. Éppen ezért az epertermesztők egy állami támogatási rendszeren keresztül történő támogatása segíthet fenntartani ezt a létfontosságú ágazatot. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2021-ben országos szinten mindössze mintegy 2000 ha területen termeltek epret Romániában. A statisztikai adatok kimutatják, hogy az elmúlt 7 évben átlagban évente 100 hektárral csökkent az eper termesztésének tendenciája' - idézte az RMDSZ közleménye a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagját.
Magyar Lóránd hozzátette, hogy míg 2016-ban 2700 hektáron 23 ezer tonnányi epret termesztettek, addig 2021-ben már csak 18,5 ezer tonna eper termett alig 2000 hektáron. Mindeközben Románia külföldről, főleg Görögországból, Törökországból és Bulgáriából importálja az epret. A tervezet célja visszaszorítani Romániában az eperexportot, és felerősíteni a helyi, erdélyi epertermesztés ágazatát.
A törvénytervezetet első házként a szenátus, döntő házként a képviselőház szavaz vitatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában