Közlemény

2023.06.14. 15:57

Az alkotmánybíróság alkotmányosnak nyilvánította az országos távközlési hatóság elnökének kinevezését

Agerpres

Az alkotmánybíróság szerdán elutasította a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) beadványát, és alkotmányosnak minősítette Valeriu Zgonea kinevezését az országos távközlési hatóság (ANCOM) élére.
A testület közleménye szerint a bírák egyhangúlag megalapozatlannak találták és elutasították az ellenzéki párt képviselőházi frakciójának kifogásait, megállapítva, hogy nem ütközik alaptörvénybe az országos távközlési hatóság elnökének kinevezéséről szóló parlamenti határozat.
Az alkotmánybíróság leszögezte, hogy Valeriu Zgonea eleget tesz a legkevesebb ötéves szakmai tapasztalatot előíró kritériumnak, rátermettségét pedig csak a parlament hivatott megítélni, az alkotmánybíróságnak erre nem terjed ki a hatásköre.
A képviselőház és a szenátus együttes plénuma május 9-én szavazta meg Valeriu Zgonea kinevezését az országos távközlési hatóság (ANCOM) élére. A határozatot 270 törvényhozó támogatta, 33-an ellene szavaztak.
Az ANCOM elnöki tisztségére a koalíciós pártok által támogatott Valeriu Zgoneán kívül a Mentsétek meg Romániát Szövetség jelöltje, Mihai Eftimie pályázott még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában