Tanügy

2023.06.21. 13:49

Alkotmányosnak nyilvánította az alkotmánybíróság a közoktatási és a felsőoktatási törvényt

Illusztráció

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje beadványát elutasítva alkotmányosnak nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság az új oktatási törvényeket.
Az intézmény közleménye szerint a bírák egyöntetűen megalapozatlannak találták a két ellenzéki párt kifogásait. Megállapították, hogy a jogszabályt a tervezet visszaküldésével kapcsolatos parlamenti eljárás követelményeinek megfelelően fogadták el, előírásai nem sértik a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműségének elvét. Az USR és a Jobboldal Ereje május 24-én támadta meg az alkotmánybíróságon az új közoktatási és az új felsőoktatási törvényt.
Akkori közleményük szerint a közoktatási törvény bizonyos előírásai korlátozzák a gyermekek oktatáshoz való jogát és sértik a jogegyenlőség elvét. Emellett a két jogszabály jogalkotási "pontatlanságai" sértik a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműségének elvét. Szerintük alkotmányba ütközik az az előírás, amely lehetővé teszi a diákok kizárását az iskolából, és diszkriminatívak a középiskolai felvételire vonatkozó előírások is.
Az USR szerint emellett sértheti a diákok és a tanárok magánélethez való jogát, hogy nincs szabályozva az iskolai térfigyelő kamerák felvételeinek felhasználása. A két ellenzéki párt szerint ugyanakkor a felsőoktatási törvény is sérti az oktatáshoz való jogot azáltal, hogy csak a 30 év alatti egyetemi hallgatóknak nyújt árkedvezményt, 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában