Parlament - szabályzatmódosítás

2023.06.27. 15:04

Akár felére csökkenthetik a törvényhozók illetményét fizikai vagy verbális bántalmazás miatt

Illusztráció

Agerpres

A szenátus és a képviselőház keddi együttes ülésén elfogadta a parlamenti fegyelmi normákat szigorító szabályzatot, amely többek között kimondja, hogy akár felére csökkenthetik hat hónapon át annak a törvényhozónak az illetményét, aki egy más törvényhozót vagy közjogi méltóságot fizikailag vagy szóban bántalmaz.
A szabályzat módosítását 264 támogató, 36 ellenszavazattal, 61 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.
Az új rendelkezések értelmében a képviselőház és a szenátus együttes ülését, a házbizottságok együttes ülését vagy a közös bizottsági üléseket kizárólag a képviselőház vagy a szenátus főtitkársága által biztosított elektronikus eszközökön vagy a képviselőház, vagy adott esetben a szenátus által akkreditált média által használt elektronikus eszközökön keresztül lehet élőben közvetíteni vagy rögzíteni. A képviselők és szenátorok kivételes esetekben rögzíthetik vagy közvetíthetik élőben az ülést, de csak az ülésteremnek abból a részéből, amelyet frakciójuknak tartanak fenn.
Az elfogadott szabályzat szerint maximum hat hónapon át legtöbb 50 százalékkal csökkenthető egy törvényhozó illetménye, ha elektronikus szavazáskor más törvényhozó szavazókártyáját használja, ha transzparenst visz be az ülésterembe, ha az ülésről élőben közvetít vagy rögzíti azt, ha más törvényhozót vagy közjogi méltóságot fizikailag bántalmaz, vagy kiabálással, szitkozódással, fenyegetőzéssel, sértegetéssel, gyalázkodással vagy rágalmazással verbálisan bántalmaz egy másik közjogi méltóságot.
Egy másik törvényhozó vagy közjogi méltóság verbális bántalmazása kiabálással, szitkozódással, fenyegetőzéssel, sértegetéssel, gyalázkodással vagy rágalmazással a felszólalási idő 10 másodpercre való csökkentésével szankcionálható egy maximum három hónapos időszakra - áll még a módosításban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában