Esőzések

2023.06.16. 18:09

A környezetvédelmi miniszter összehívta a tárca vészhelyzeti bizottságát a hidrológiai és meteorológiai riasztások miatt

Illusztráció

Agerpres

Az árvízriasztások és a jelentős mennyiségű csapadékra vonatkozó előrejelzések miatt Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter pénteken összehívta rendkívüli ülésre a tárca vészhelyzeti bizottságát, és elrendelte, hogy valamennyi területi vízügyi és vízgazdálkodási igazgatóság készüljön fel az azonnali beavatkozásra.

"Teljes mozgósításra szólítok fel, hogy az áradások ne követeljenek áldozatokat. Úgy értesültem, hogy mind a személyzet, mind a felszerelés készen áll a helyszíni beavatkozásra, a hatások enyhítésére" – jelentette ki a miniszter.

Leszögezte: a munkacsoportok az érintett területeken kint vannak a terepen, és dolgoznak az áradás okozta károk felszámolásán, de további esők várhatók. Emiatt felszólította az országos vízügyi igazgatóságot: valamennyi egység készüljön fel, hogy szükség esetén támogatást nyújtson az áradások sújtotta területeken már teljes kapacitással dolgozó kollégáknak.

"A helyzetet folyamatosan figyelni kell, és folyamatosan tartanunk kell a kapcsolatot egymás között" – tette hozzá a tárcavezető.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) pénteken harmadfokú (vörös jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el a Temes, Pogányos, Berzava, Néra, Cserna, Desnăţui, Zsil folyók vízgyűjtő medencéjére és a Duna Dolj, Mehedinţi és Krassó-Szörény megyei mellékfolyóira. A riasztás szombat délután 2 óráig érvényes.

Ugyanakkor egy másodfokú (narancssárga) árvízriasztás is érvényben van péntek déltől szombat éjfélig a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Fekete-Körös (Bihar megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér megye), Maros (Fehér, Kolozs, Hunyad, Szeben és Arad megye), Béga (Temes megye), Temes (Krassó-Szörény és Temes megye), Pogányos (Krassó-Szörény megye), Berzava, Moraviţa (Krassó-Szörény és Temes megye), Karas, Néra (Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), a Duna kis mellékfolyói (Dolj, Mehedinţi és Krassó-Szörény megye), Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Doljmegye), Olteţ (Gorj és Vâlcea megye), Olt (Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Suceava (Suceava megye), Moldva (Suceava folyó) és Beszterce (Suceava, Neamţ és Hargita megye).

Érvényben van továbbá péntek déltől egészen vasárnap délig egy elsőfokú (sárga) árvízriasztás is. A következő folyók vízgyűjtő medencéje érintett: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Berettyó (Szilágy és Bihar), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar), Fekete-Körös (Bihar és Arad), Fehér-Körös (Hunyad és Arad), Maros (Fehér, Arad, Hunyad, Szeben, Kolozs, Hargita és Maros), Aranyos (Fehér és Kolozs), Kis-Küküllő (Hargita, Maros és Fehér), Ó-Béga, Béga (Temes), Temes, Berzava, Moraviţa (Krassó-Szörény és Temes), Karas, Néra (Krassó-Szörény), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény), a Duna kis mellékfolyói (Dolj, Mehedinţi és Krassó-Szörény), Desnăţui (Mehedinţi és Dolj), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj), Olt (Szeben, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt és Dolj), Argeş (Argeş), Dâmboviţa (Argeş és Dâmboviţa), Suceava (Suceava), Moldova (Suceava és Neamţ) és Beszterce (Suceava, Neamţ és Hargita megye).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában